islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

Rusya: Körfez’de Güvenlik Mekanizması Oluşmalı

Rusya: Körfez’de Güvenlik Mekanizması Oluşmalı

Mirat Haber Ajansı

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Körfez ülkelerine kollektif güvenlik mekanizmaları hakkında düşünmelerini önerdiklerini, bunun güven artırıcı önlemler alınarak ve birbirlerini askeri tatbikatlara davet ederek sağlanabileceğini, dünyanın artık ambargolar ve yaptırımlar gibi tek taraflı tedbirlerden kurtulmasının zamanının geldiğini belirtti.

ABD’nin İran askeri komutanı General Kasım Süleymani’ye suikast düzenlemesi ve İran’ın Irak’taki ABD kuvvetlerine misilleme amaçlı füze saldırısının ardından Körfez’deki gerilimlerin artması bağlamında Lavrov, Basra Körfezi’ndeki gelişmelerden çok endişeli olduklarını vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif de Yeni Delhi’de düzenlenen bir konferansa katılıyor. İngiltere, Fransa ve Almanya’nın İran’ı nükleer programını durdurmak için 2015 anlaşmasının şartlarını resmi olarak ihlal etmekle suçlamasının ardından, BM yaptırımlarının yeniden benimsenmesine yol açabileceği konusunda Zarif, ABD ihlallerinden sonra geçersiz olan anlaşmazlık mekanizmasının kullanılmasının yasal olarak temelsiz olduğunu belirtti.

Zarif, bu nedenle 21. yüzyıl, sömürge ve neo-sömürge dönemlerini andıran ve dünyayla alay eden yöntemlerle uluslararası ilişkileri sekteye uğratmasından kurtulunması gereken bir zaman olduğunu ve tek taraflı olarak uygulanan yaptırımların işe yaramayacağını ifade etti. İran anlaşmasından çekildikten sonra ABD, İran’a yaptırımları yeniden gündeme getirmiş, İran’ın petrol, madencilik ve diğer sektörlerden elde ettiği gelirleri hedef alan “maksimum baskı” operasyonunu giderek artırmıştı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Salı günü ABD Başkanı Donald Trump’ı, İslam Cumhuriyeti’nin atom silahı almamasını sağlamak için kendi yeni anlaşması ile değiştirmeye çağırdı. Trump da attığı bir tweet ile Johnson’un yeni bir “Trump anlaşması” fikrine destek verdi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.