islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4714
EURO
34,5590
ALTIN
2.474,93
BIST
9.529,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

RUSYA, TÜRKİYE’YE İLK DEFA RUBLE İLE TAHIL SATTI!

RUSYA, TÜRKİYE’YE İLK DEFA RUBLE İLE TAHIL SATTI!
24 Aralık 2022 09:00
A+
A-

Tahıl teslimatları için dolar yerine ulusal para birimi ödeme girişimi başarılı oldu. Geliştirilmiş bazı standartlar hakkında konuşmak için henüz çok erken. Ancak deneyim dikkate alınacaktır.

 İlk girişim başarılı oldu. Sonbaharda, Rusya Türkiye ile ilk kez ve başarılı bir şekilde ruble için tahıl anlaşması gerçekleştirdi. Bu tür teslimatların artık sürekli olarak gerçekleştirileceğini söylemek henüz mümkün değil. Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Victoria Abramchenko, denemenin başarısının açık olduğunu söyledi. Ve bu, Moskova’nın çeşitli ürünlerin ve enerji kaynaklarının tedarikinin ödenmesinde ulusal para birimlerinin daha aktif bir şekilde kullanılması için tasarlanmış stratejisinin geliştirilmesine mütevazı bir katkı olarak kabul edilebilir.

Ortaklarla ticarette dolardan kurtulma arzusu uzun süredir dile getiriliyordu. Başlangıçta öncelik, ulusal ekonominin ABD para birimine bağımlılığını azaltmaktı. Ve bu isteği tetikleyen, 2014’ten beri Rusya’ya karşı kitlesel olarak uygulanan ABD ve AB yaptırımlarıydı. Sonra doların ülke için zehirli bir para birimi haline geldiği anlaşıldı çünkü Washington doları Moskova’ya karşı bir baskı aracı olarak kullanmaya çalıştı. Ancak, Mart 2022’ye kadar Rus ekonomisinin dolardan arındırılması yavaş ilerledi. Ukrayna’da askeri savaş başladıktan sonra ABD ve AB’deki Rus varlıklarının dondurulması sabrı taşıran son damla oldu.

Nisan ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “dış ticaret sisteminde ulusal para birimlerindeki yerleşim payını büyük bir ölçüde artırmanın” gerekli olduğunu söyledi. Sonuç olarak, bu, Rus ekonomisinin doların “ruh haline” bağımlılığını önemli ölçüde azaltmayı mümkün kıldı.

Kaynaklarda, Nisan ayından bu yana Azerbaycan ile yapılan tüm ticaretin yaklaşık üçte birinin Rusya’nın ruble ile gerçekleştirildiğine dair veriler var. Ermenistan, gaz için ruble ile ödeme yapmaya karar verdi. 2022 ilk çeyrek sonuçlarına göre Rusya ve Çin’in ulusal para birimlerinde karşılıklı hesaplaşma payı yüzde 27,5’e ulaştı. 21 Aralık’ta Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın ikinci Asya departmanı başkanı Zamir Kabulov, Moskova ve Yeni Delhi’nin karşılıklı ticarette sadece doları değil, avro kullanmayı da temelde reddettiklerini söyledi.

1 Nisan’dan itibaren, Rusya Devlet Başkanı, dostça yaklaşmayan ülkelerle olan gaz ticareti ile ilgili düzenlemeyi işlemi yürürlüğe aldı. Artık doğal gaz için ödemeler sadece ruble ile kabul ediliyor. Bu, yalnızca ulusal ekonomiyi Batı’nın aşırı baskısından kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda ABD ve AB’de rublenin güçlenmesine de yol açtı. G7 ülkeleri başlangıçta bu ödeme seçeneğinin onlara uygun olmayacağını belirtmişlerdi. Ancak Moskova, bunu reddetmenin sözleşme ihlali olarak kabul edileceğini vurguladı.

Tabii ki, dolarsızlaştırma süreci hızlı veya kolay olmayabilir, çünkü çok fazla şey ABD para birimine bağlıdır. Ancak Rusya artık ABD’nin zorbalığına katlanmak niyetinde değil. Sadece Batı ile değil, diğer birçok ülke ile ticaret yapabilecekleri şeyler var. Ve bu yalnızca petrol ve gaz değil. Rusya’dan 150’den fazla ülkeye sadece tahıl teslimatı gerçekleştiriliyor. Genellikle, bunlar önemli oranda nüfus artışının olduğu devletlerdir. Ve Başbakan Yardımcısı Victoria Abramchenko’nun belirttiğine göre, bu ülkeler Moskova’ya karşı dostça yaklaşmaktadır. Ayrıca Türkiye’ye ruble ile tahıl satışında kazanılan deneyimde pürüz çıkmazsa, diğer ülkelerle aynı algoritmayı temel alması muhtemeldir.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://radiosputnik.ria.ru/20221222/zerno-1840519354.html

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.