islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5245
EURO
34,8905
ALTIN
2.435,28
BIST
9.752,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

RUSYA VE UKRAYNA: FACEBOOK, PUTİN VE RUS ASKERLERİNE YÖNELİK ŞİDDET ÇAĞRILARINA İZİN VERİYOR

RUSYA VE UKRAYNA: FACEBOOK, PUTİN VE RUS ASKERLERİNE YÖNELİK ŞİDDET ÇAĞRILARINA İZİN VERİYOR
14 Mart 2022 13:32
A+
A-

Facebook ve Instagram’ın sahibi olan şirket, Ukrayna’nın işgali nedeniyle birçok ülkede şiddet çağrılarıyla mücadele kurallarını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus askerlerine karşı izin verecek şekilde değiştirdiğini duyurdu.

Meta, normalde kurallarını ihlal eden “Rus işgalcilere ölüm” gibi şiddet içeren ifadelere “geçici olarak” izin verdiğini, ancak Rus sivillere karşı şiddet çağrılarına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Buna karşılık Rusya, ABD’den sosyal ağ devi olan şirketin “aşırılıkçı faaliyetlerini” durdurmasını istedi.

Moskova ayrıca Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus vatandaşlarını “öldürme çağrıları” için yasal olarak bir “meta” şirketin peşine düşeceğini duyurdu.

Büyük suçları araştıran Rus Soruşturma Komitesi, “ABD Meta şirketinin çalışanları tarafından Rus vatandaşlarının öldürülmesine yönelik yasadışı çağrılar nedeniyle” soruşturma başlatacağını söyledi. Rusya Başsavcılığı da internet devinin “aşırılıkçı” olarak etiketlenmesini talep etti ve instagramın ülkede yasaklanması çağrısında bulundu.

Rusya Başsavcılığı da internet devinin “aşırılıkçı” olarak sınıflandırılmasını talep etti ve “ordu da dahil olmak üzere Rusya vatandaşlarına yönelik şiddet çağrıları” yaydığı için Instagram’ın ülkede yasaklanmasını istedi.

Bir Meta sözcüsü BBC’ye şunları söyledi: “Ukrayna’nın devam eden işgali ışığında, savaştan etkilenen insanların işgalci silahlı kuvvetlere yönelik şiddetli duygularını ifade etmeleri için geçici bir muafiyet sağladık.”

Bu değişikliklere göre, bazı ülkelerde Facebook ve Instagram’da Putin veya Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun ölümünü talep eden gönderilerin yayınlanmasına izin verilecek.

Bildirilenlere göre mesajlar, başka hedefler, yerler veya yöntemler içermedikçe bu davetlere izin verileceğini belirtti. Ayrıca doğrudan Ukrayna’nın işgalini ele alan yayınlarda şiddet çağrılarına da izin verecek.

Rusya’nın ABD Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Amerikalı yetkililerden Meta’nın aşırılık yanlısı faaliyetlerini durdurmasını ve failleri adalete teslim etmek için önlemler almasını istiyoruz” dedi.

“Facebook ve Instagram kullanıcıları, bu platformların sahiplerine gerçeğin standartlarını belirleme ve insanları birbirine karşı kışkırtma hakkını sağlayan bir sahiplik vermedi” dedi.

Cuma günü, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Meta’nın kurallarına istisnalar getiren açıklamasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

OHCHR (Office of the High Commissioner for Human Rights) sözcüsü Elizabeth Throssell Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Bunun çok karmaşık bir konu olduğu çok açık, ancak insan hakları ve uluslararası insancıl hukukla ilgili endişeleri artırıyor.”

Thrussell, reklamı çevreleyen belirsizliğin “genel olarak Ruslara yönelik nefret söylemine kesinlikle katkıda bulunduğunu” söyledi.

“Onu (Meta) politikadaki bu değişikliğe eşlik edebilecek zararı yeniden gözden geçirmesi için teşvik edeceğiz” diye ekledi ve başta ifade özgürlüğü ve belirli bir tartışma bağlamını içeren yasal kavramların karmaşıklığı nedeniyle konunun daha derin bir inceleme gerektirdiğini belirtti.

Moskova ayrıca Twitter da dahil olmak üzere diğer şirketlere karşı ciddi girişimlerde bulundu, “ordu hakkında yanlış bilgi yayanlara” ağır cezalar getiren bir yasa çıkardı ve çeşitli uluslararası haber platformlarını ve bağımsız Rus platformlarını engelledi.

Büyük sosyal medya platformları, Russia Today ve Avrupa’da Sputnik’in engellenmesi de dahil olmak üzere, Ukrayna’daki ihtilafla ilgili içeriğe dair yeni kısıtlamalar duyurdu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.