islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
ALTIN
2.497,31
BIST
9.438,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Rusya’nın Azak taaruzu

Rusya’nın Azak taaruzu
Rusya Federasyonu Karadeniz’in kuzey ucunda Kırım’ın kıyısındaki bir iç göl niteliğindeki stratejik Azak Denizinde Ukrayna gemilerine saldırıda bulundu ve bunların ikisini ele geçirdi. NATO ve üye ülkeler durumla ilgili endişelerini belirttiler. 

Moskova daha önce Ukrayna’da Avrupa etkisi ve NATO üyeliği eğilimine karşı ülkede iç savaşa destek vermiş, bir bölümünde kendine yakın yönetim kurmuş ve Kırım yarımadasını ilhak etmişti.

Son deniz harekatıyla Rusya Federasyonu Karadeniz’de kimin hakim olduğunu, Kırım sahillerinde asla Ukrayna egemenliğine izin vermeyeceğini vurgulamış oldu.

YORUMUMUZ

Rusya’yı Batı gözüyle değil kendi tarih birikimimizle anlamamız buna göre değerlendirmemiz gerekiyor.

Rusya, doğal olarak coğrafi engellerle ayrılmış bir ülke değildir. Avrupa’da, Sibirya’da, Orta Asya’da sınırları ve savunması yoktur. Rusya kolayca işgal edilebilecek bir ülkedir.

Nitekim Hunlar, Göktürkler, Bulgarlar, Hazarlar, İsveçliler, Moğollar, Altın Ordu, Polonya, Kırım Hanlığı, Fransa, Almanya gibi sayısız güç tarafından kolayca istila edilmiştir. Litvanya bile yüzyıllarca Ruslara hükmetmiştir.

Bu nedenle Rusya farklı bir savunma geliştirmiştir. Bu da iki noktadan oluşur. Birincisi çevresindeki ülkeleri kontrol altında tutmak, bir tampon kuşak oluşturmaktır. Bu karın kasları sayesinde darbelerden korunur. İkincisiyse sürekli olarak saldırı yapabilecek bir konumda beklemek, tehdit algısı ortaya koymaktır.

Sovyetler Birliği döneminde bu plana tam uyulmuştur. Doğu Almanya, Polonya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya, Bukgaristan, Arnavutluk, Afganistan, Moğolistan, Kuzey Kore, kendi denetimindeki yabancı ülkelerdi. Avusturya, Finlandiya, Yugoslavya ise daha da derinlik sağlayan nötral ülkelerdi. Bunların da ötesinde iç zırh olarak SSCB’nin 14 cumhuriyeti vardı.

Şimdi bu 26 ülkelik savunma derinliğinden geriye sadece Lukaşenko diktasındaki bir Belarus kaldı, diğer 25’i ya gitti ya da kesin değil. Zırhının %96’sı delinmiş bir ülkeden bahsediyoruz

Şu durumda Ukrayna’nın NATO’ya girmesi, burada AB hükmünün geçmesi Moskova’da sadece tatsız değil yaşamsal, varoluşsal ya da bildiğimiz ifadeyle hayat memat meselesi olarak görülmektedir.

Rusya, Çin’in hakimiyeti altına yavaş yavaş girmekte olan zayıflamış bir ekonomik güçtür. Bunu silah ve teknolojiyle, istihbarat ve devlet geleneğiyle kapamaya çabalamaktadır. Bu kay değildir. Rusys can derdindeki bir ülkedir. Çünkü savunulması ve ayakta durması doğal koşullarda çok zordur.

Azak Denizi taaruzu Rusça “zaten yaralıyım lütfen üzerime gelmeyin” demektir. Zırh stratejisi artık kalmadığından sürekli tehdit stratejisinin uygulanmasıdır.

Bu nedenle ‘Enişte’mizin’ ülkesine sabırla, yavaş çekimle ve büyük kamera açısıyla bakmamız gerekir. Moskof’un yaralı vahşi ayıya dönüşmesini etrafa pençe savurmasını istemeyiz. İçinde yaşayan birçoğu Müslüman birçoğu Türk onmilyonların sıkıntı çekmesini de istemeyiz.

Uzun vadede eğer kalkınır silkinirsek Moskof, Çin’in değil bizim tefimize oynar. Bu nedenle sabırlı, dikkatli ve ferasetli olalım.

Prof. Dr. Kutluk ÖZGÜVEN
https://www.mirathaber.com/rusyanin-azak-taaruzu-7-5842h.html

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.