islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Rusya’nın Geri Çekilmesinden Bu Yana Bir Ay Geçti Fakat Herson’da Hayat Normale Dönemedi

Rusya’nın Geri Çekilmesinden Bu Yana Bir Ay Geçti Fakat Herson’da Hayat Normale Dönemedi
28 Aralık 2022 09:00
A+
A-

Ukraynalı çocuklar Herson’da terk edilmiş bir kontrol noktasında oyun oynuyor.

Pazar günü, Rus kuvvetlerinin sekiz aylık işgalinin ardından Ukrayna’nın güneyindeki Herson şehri ve çevresinden çekilmesinin üzerinden bir ay geçmiştir.

Ancak savaştan önce yaklaşık 300.000 kişinin yaşadığı bu şehirde yaşam hala normale dönemedi.

Ukraynalı yetkililere göre, geri çekilen Rus birlikleri, mayınlar da dahil olmak üzere her türlü çirkin sürprizi geride bırakırken, topçuları şehri Dinyeper Nehri boyunca yeni, kazılmış mevzilerinden vurmaya devam etmektedir. Bölge yönetimi cumartesi günü yaptığı açıklamada, geçen ay içinde bir çocuk da dahil olmak üzere 41 kişinin öldürüldüğünü ve 96 kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirmiştir.

Kamu yayın kuruluşu Suspilne’nin yerel yayınına göre, yalnızca cuma günü Rus kuvvetleri bölgeyi havan topu, silah, tank ve roket atışlarıyla 68 kez bombalamıştır.

Çetin geçen kışa rağmen Rusların geride bıraktığı mayınları temizlemek gibi, bir normalleşme sürecinin hâkim olabilmesi için yoğun çabalar sürmektedir.

Tekhnik takma adını kullanan bir askeri mayın temizleme tim üyesi, Associated Press haber ajansına “Tek bir sıkıntımız var o da sert hava koşullarıdır” demiştir. Bazı ekipmanlarının don koşullarında çalışmadığını, çünkü “toprağın beton gibi donduğunu” ifade etmiştir.

Ek ekiplerin konuşlandırılması, ağır iş yükümüzü hafifletmeye yardımcı olabilir, demiştir. “Size bir fikir vermesi açısından, çalışmalarımız sırasında birkaç ton mayın bulduk ve imha ettik” diyen Tekhnik, şimdilik sadece yaklaşık 10 kilometre kareye odaklandıklarını sözlerine eklemiştir.

Hava şartlarından yıpranmış yolların genel olarak bakımsız oluşu, geri çekilen Rusların ölümcül tuzaklarını gizlemelerine olanak sağlamıştır: Toprak dolu çukurlar, mayın döşemek için kullanılmıştır. Hatta, Rus birlikleri hiç olmayacak yerlerde delikler açabilmek için asfaltı delmişlerdir.

Herson’un Beryslavskyi semtinde ana yol, yoldan geçenleri daha küçük bir yola yönlendirmek amacıyla “Dikkat Mayın Var” yazan bir levhayla kapatılmıştır. Sonrasında mayınlı yolun aslında yan yol olduğu çok vahim şekilde öğrenilmiştir. Bu yanıltma birçok askeri mayın temizleyicilerin hayatına mal olmuştur.

Birkaç hafta sonra, Herson’ın normalleşme sürecine katkı sağlamak amacıyla kuzeydeki Çernihiv kentinden gelen bir polis şefi de dahil olmak üzere dört polis memuru da orada öldürülmüştür.

Bölge yetkilileri, işgalin başladığı 24 Şubat’tan günler sonra, Rus kuvvetlerinin bölgeye girmesiyle, Herson’ın savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin kaçtığını bildirmiştir. Kalan yaklaşık 60.000-70.000 kişiyle, şehir artık bir hayalet kasabasına dönüşmüştür. Kalan insanlar da sokağa çıkmaktan korktukları için çoğunlukla evlerinde kalmayı tercih etmektedirler.

Herson’daki Dinyeper Nehri üzerindeki ana geçiş noktası olan Antonivsky Köprüsü, Rus birlikleri tarafından Kasım ayı başlarında güney şehirden çekildikleri sıra yıkılmıştır.

Herson bölgesindeki Pravdyne köyünde bir aile, Rus güçleri tarafından işgal edilen evlerinde eşyalarını inceliyor. Mayın temizleme ekipleri, ev sahiplerinin veya önceki sakinlerin güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamak için kapı kapı dolaşmaktadır. Uzmanlar, tek bir evin temizlenmesinin üç gün kadar sürebileceğini söylüyor. Bir ekip, bir evde çamaşır makinesine doldurulmuş el bombası tespit etti.

Savaş suçları savcısına göre, Herson’da Rus güçleri tarafından işkence yeri olarak kullanılan binanın bodrum katı…Tutuklulara işkence yapıldığı bildirilen şehrin ana karakolu patlayıcılarla doludur. Mayın temizleme ekipleri içeri girmeye çalışırken binanın bir kısmı patladığı için projeyi şimdilik rafa kaldırmışlardır.

Pravdyne yakınlarındaki arazide tanksavar mayınları… Herson, bölgesel bir sembol olan buğday, domates ve karpuz gibi çeşitli mahsuller üreten bir tarım bölgesidir. Tarlalar adım başı mayınla kaplı olduğu için, mayın temizleme ekibine göre bölgedeki ekilebilir arazinin yaklaşık yüzde 30’unun ilkbaharda ekilmesi pek mümkün değil.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/gallery/2022/12/11/a-month-since-russian-retreat-life-in-kherson-far-from-normal

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.