islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5860
EURO
35,0186
ALTIN
2.452,62
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Sağlıklı İletişim, Medeniyet İşidir

Sağlıklı İletişim, Medeniyet İşidir
19 Mart 2018 07:58
A+
A-

İslam medeniyetindeki konuşma inceliğini, iletişim hassasiyetini ve konuşmanın merhamet boyutunu hiçbir medeniyette görmek mümkün değildir. Ancak müslümanların bu inceliğe ve iletişim hassasiyetine vakıf olmadıkları bilinmektedir, düşündürücüdür.

Bugün toplumda her kes doyasıya konuşuyor. Siyasiler konuşuyor. Akademisyenler konuşuyor. Hocalar konuşuyor. Vatandaş konuşuyor. Her kes konuşuyor. Ailede analar babalar konuşuyor. Nihayet ağzı olan her kes konuşuyor. Pekiyi konuşmasınlar mı? Elbette konuşsunlar. Fakat insaf diye bir kavram vardır, ölçü ve incelik diye bir anlayış vardır.

Aslında konuşma bir medeniyet tezahürü ve bir sanat işlemesidir. Nezaket, zarafet, letafet ve medeniyet ölçüleri çerçevesinde konuşma bireyi onure eder ve topluma huzur sağlar. İnsan konuşurken muhatabını incitme endişesi taşımalı ve kelimelerini ona göre seçmelidir. Bu endişe olmadan yapılan konuşma, işi çığırından çıkarır. Tersine kimi insan baltayı almış ormana dalmış gibi konuşur. Bunlardan kimi, çeşitli platformda kendine zerk edilen ideolojik ezberlerini sunar ve üstünlük kurmak için kahramanlaşarak konuşur. Önce kendinin sonra da muhatabının insan olduğunu unutmuşçasına saldırarak konuşur.

Evet, bu sataşma ve saldırmalar bizim medeniyetimizde yoktur. Bizim konuşma medeniyetimizde muhteşem bir konuşma zenginliği vardır. Konuşma medeniyetimizde hikmet, incelik ve mantık esastır. Hatta Kur’an medeniyetinde konuşma kavramları ile ilgili çok cazip ve manidar ifadeler vardır. Bu ifadeleri, ilim anlayışı, iman sorumluluğu, ahlak kalitesi ve medeniyet bilinci ile öğrenip kullanılması gereken ilkeler çoktur. Kur’an’ı Kerimde, Kerim söz, Ahsen söz, hikmet, sedîd söz, selam söz, maruf söz, beliğ söz, meysür söz, leyyin söz, sabit söz, hak söz, fasıl söz, sakil söz, sağlam söz gibi daha nice güzel kavramlar vardır ki bunlar, göz kamaştırmakta ve gönül süslemektedirler.

Kur’an, medeniyetinde konuşma dili en üst düzeyde ayarlanmış, düzenlenmiş ve bu çerçevede konuşma emredilmiştir. Buna, mesela deyip örnek vermek gerekirse, Miras taksiminde mirasla ilgisi olmayan birileri varsa, mirastan onlara da bir şeyler verilir ve gönül alınır. Şimdi bunu ilgili ayette takip edip görelim: Miras taksim edilirken uzak akraba, yetimler ve yoksullar da hazır bulunurlarsa mirastan onlar da veriniz ve onlara maruf sözsöyleyiniz. (Nisa: 4/8) Farkında mısınız? Miras ile alakaları olmayanlara mirastan verin, yedirin, doyurun onlara maruf sözsöyleyerek gönüllerini onarın. Şu inceliğe, şu nezakete ve şu hassasiyete bakar mısınız? İslam’da iletişim kalitesi yalnız bu kadar değildir. Dahası vardır

Hemen her alan ve hemen her kesim için muhatabın idrakine göre seçkin hitap tarzları vazedilmiştir. Bütün beşeri sistemlerin en üstün ve en nitelikli konuşma tarzını sanat niteliğinde deklare eden Kur’an, sözün en güzelini söylemeyi emreder ve müminin en medeni tarzda konuşmasını öğütler. Cenabı Hak, İsrâ suresinde konuya sıcacık bir açıklama yapar ve buyurur: Kullarıma de ki:Onlar sözün en güzelini söylesinlerÇünkü şeytan, onların aralarını bozmaya çalışır. Şüphesiz, şeytan, insanın açık bir düşmanıdır (İsrâ: 17/53) Demek ki insanlar, Allah Teâlâ’nın muradına uygun konuşmazlarsa, şeytan, onların aralarını bozar.

Allah Teâlâ’ müslümanlara, münafıklarla nasıl konuşacaklarını bile emretmiştir:

O münafıklar öyle kimselerdir ki, Allah onların kalplerinde ne olduğunu bilir. Artık onlardan çekin ve onlara öğüt ver ve onlara nefisleri hakkında beliğ sözsöyle. (Nisa: 4/63) Günümüzde müslümanların her kesiminde hele gruplaşmış olanların arasında birileri, başka birilerinin hakkında ya da hocaları hakkında takıntı moduna girer ve beğenmediği tarafı yüzünden onları toptan tasfiye eder ve manevi bağları hepten koparır atarlar. Oysa Cenabı Hak, münafıklara bile öğüt verilmesini ve beliğ sözsöylenmesini emreder. Olgun ve toparlayıcı hitap tarzı olan beliğ sözüihmal etmeden müslümanların kullanmaları ilginç ve manidar olmalıdır. Ya müslümanlar bu dili bilinç düzeyinde kullanmıyorlarsa ne acı ve hazin olur.

Kur’an medeniyeti, konuşma dilini tüm incelikleriyle sistematize etmiş ve iletişim dilini sıcacık dostluk bağı olarak kullanmayı sisteme yerleştirmiştir. Sağlıklı iletişim için bu konu çok önemlidir. Haftaya inşa Allah… Esselamu aleykum.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.