islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5542
EURO
34,9068
ALTIN
2.429,71
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Sahil’de Vurgun

Sahil’de Vurgun

Büyük Sahra çölünün güneyindeki topraklarda yaşayan yüzmilyonlarca Müslüman savaş ve kaosa itilmekte

Faik Emre ÖZDEMİR

Sahil kelimesini biz deniz sahilleri olarak kullanırız. Ancak Afrika’da Sahil Bölgesi dendiğinde Doğu’dan Batı’ya kıtayı baştan başa kaplayan Büyük Sahra Çölü’nün güneyindeki yaşanabilir, tarıma elverişli, Müslümanların yerleştiği topraklar anlaşılmaktadır.

Sudan, Çad, Nijer, Mali, Senegal, Burkina Faso, Nijerya, Kamerun, hepsi Müslüman nüfuslu Sahil ülkeleridir. Osmanlı zamanında Bilad’ı Sudan, yani Siyahilerin Ülkeleri olarak bilinen bu beldeler, genç nüfusları, doğal zenginlikleriyle geleceği temsil ediyor.

Ancak bunun karşısında bildik bir tehdit var: Batı.

Avrupa’nın sömürgecilik çağı ardından uyguladığı genel yöntemi karışıklık ve çatışma çıkarmak, aradan sıyrılarak zenginlikleri, madenleri sömürmeye devam etmek oldu.

Batı Afrika’da gücünü artırmak için kukla terr örgütleri El Kaide ve DAEŞ’in yerel temsilciliklerini kurdu. Bunlarla bağlantılı en büyüğü Boko Haram olacak şekilde çok sayıda yerel terör grubunu büyüttü. Bu yerel gruplar çoğu zaman ideolojik de değil, Fulaniler, Tuaregler gibi silahlı göçebe halkların aşiretlerinden de devşirilebiliyor.

Mali’de bu şekilde bir güç ortaya çıkarılınca Fransa Mali hükümetini asker göndermesine razı etti. Ancak halk Fransız askerlerinin eski devirlerdeki gibi sömürge gücü olarak davranmasına karşı çıktı.

Burkina Faso’da durum daha da vahim. Milyonların üzerinde bir halk kesimi, katliamlar ve çatışmalardan dolayı yerinden yurdundan oldu. Çad’da geçtiğimiz yıl boyunca kanlı çatışmalar çıktı. Nijer’de özellikle de Nijerya’da ardı ardına felaketler yaşanmakta. Bütün bunların sonucunda yerel zenginlikler kurtarılmış bölge yöneticileri tarafından Batı’ya aktarılıyor.

İslam Birliği adımları atmadığımızdan, yüz milyonlarca Müslüman Afrikalı’nın en teme hakları Batı ülkelerince gasp edilmekte.

Faik Emre ÖZDEMİR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.