islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sanal Gerçeklik Ruhsal Bozuklukları Çözer mi?

Sanal Gerçeklik Ruhsal Bozuklukları Çözer mi?

Yaklaşık olarak 15 milyon Amerikan vatandaşı bir türlü kurtulamadıkları bir “sosyal kaygı”dan muzdarip. Ancak doğal tedavi pahalı ve elde edilmesi zor olabiliyor. Tam da bu aşamada yeni bir girişim şirketi sosyal kaygı ve diğer zihinsel sorunları tedavi etmek için sanal gerçekliği kullanıyor. 

Austin merkezli olan Rey adlı bir şirket, kullanıcıları için güvenli bir alanda gerçekleştirdikleri, şirket kurucusu ve CEO’su Deepak Gopalakrishnan’ın da  “endişeye neden olabilecek devreler” diye adlandırdığı endişelere sebep olan psikolojik zorluklarla başa çıkmalarına ve bunlarla “yeniden bağlantı kurmalarına” yardımcı olacak sanal bir ortama yerleştiren VR adındaki oturum fırsatları sunuyor. Böylelikle sanal bir gerçeklik, evde ve daha düşük maliyetle gerçekleştirilen tedavilere yönelik bir terapi sunabiliyor.

Bu, sanal bir alanda bir doktorun ofisinde veya diğer sosyal durumlarda gezinmek ve zamanla, ortaya çıkabilecek endişe duygularını yönetmeyi öğrenmek anlamına gelebilir.

Kişilerle özel olarak ilgilenen hayat koçları, bu kullanıcıların sadece kaygı oluştuğu anda ulaşılır ve onlar da bununla başa çıkmalarına yardımcı olacak mekanizmaları keşfetmeleri adına bir rehberlik sağlarlar. Ancak sanal gerçeklik tabanlı bir sisteme ise telefon veya bilgisayar üzerinden anında erişilebilir ve bu dersler çektikleri sıkıntılardan muzdarip olan kullanıcıların başta kaybettikleri özgüveni yeniden kazandırır hatta daha da artırabilir.

Gopalakrishnan, “Kendinizi kaptırmak ve gerçekten başka bir insanla veya başka bir kişilikle etkileşime girdiğinizi hissetmek, algı katmanları arasında bir şeyler yapıp durduğunuza ve inanç kalıplarınızın mutlaka doğru olmadığını anlamanıza olanak tanır” diyor.

Rey Şirketi’nin kurucu ortağı ve aynı zamanda Oxford üniversitesi psikoloğu olan Daniel Freeman tarafından yapılan bir araştırma, sanal gerçeklik için robotik VR terapisi kullanan hastaların, 6 haftalık bir süre içinde, anksiyete krizleri ve depresyon semptomlarında %38’lik bir azalma yaşadığını ortaya koydu.

Bu keşif, Facebook’un yeni “Metaverse projesi”ni duyurmasıyla aynı anda ortaya koyuldu. Ancak daha da önemlisi bu fikir şu anda pek çok kişiye uygulanması zor görünse de, metaverse’ler gibi sanal gerçeklik projelerinin gelecekte çok daha değerli sosyal kullanım alanlarında revaç bulacağı ortada.

Çeviri: Songül Baylu

Kaynak: https://www.aljazeera.net/news/scienceandtechnology/2021/11/4/%D9%83%D9%8A%D9%81-%D9%8A%D9%85%D9%83%D9%86-%D8%A3%D9%86-%D9%8A%D8%B3%D8%A7%D8%B9%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D9%88%D8%A7%D9%82%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%81%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%B6%D9%8A-%D9%81%D9%8A

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.