islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5975
EURO
35,0012
ALTIN
2.451,45
BIST
9.792,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Saraybosna Markale Katliamının 26. Yılı

Saraybosna Markale Katliamının 26. Yılı
17 Şubat 2020 17:54
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Bosnalılar, 1992 yılında Sırp saldırganlar tarafından yapılan havan topu ateşi sonucu 68 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 150 kişinin yaralandığı Markale pazarı katliamın 26. yıldönümünü andılar. 1994 Markale pazar yeri bombardımanı, Nisan 1992’den Aralık 1995’e kadar süren Bosna başkenti Saraybosna’nın kuşatması sırasında işlenen en büyük katliamlardan biriydi.

Anma töreninde kurbanların akrabaları, çelenk koydular ve ölülerin ruhuna dua ettiler. Törene ayrıca Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Katolik Hırvatları temsil eden üyesi Zeljko Komsiç de katıldı. Törende Komsiç, bu tür anma törenlerine çocukları getirmenin önemini vurguladı ve çocukların 26 yıl önce neler olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi. O gün yaralanan kurtulanların çoğu da etkinliğe katıldı.

Bombardıman, eski Sırp lideri Radovan Karaciç’in uluslararası savaş suçları divanındaki duruşması sırasında suçlu bulunduğu suçları arasında yer alıyor. Eski Bosnalı Sırp komutanı Ratko Mladiç de Saraybosna’daki sivillerin şehir pazarının rafa kaldırılması da dahil olmak üzere dehşet yayma rolünden dolayı ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Saraybosna üç yıldan fazla bir süre Avrupa’nın ortasında bombardıman altında ve keskin nişancıların kadın ve çocuklar dahil sivil halkı hedef aldığı bir konumda açlık ve yokluk içinde direnmişti. Bu dönemde Sırp soykırımcılara başta İngiltere olmak üzere, Fransa, İsrail, Rusya, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi destek vermişti. Türkiye, İran ve ABD ise meşru Bosna hükümetine destek vermişti.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.