islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sarımsak 70 Hastalığa Şifadır

Sarımsak 70 Hastalığa Şifadır

Prof. Dr. Murat Kartal: Koronavirüs Salgınına Karşı 4 S Formülü

Türkiye’nin ilk fitoterapi (bitkilerle tedavi) merkezi özelliğini taşıyan İstanbul’daki Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Başkanı Eczacı ve Farmakognozi (Doğal ve bitkisel ilaçlar bilimi) uzmanı Prof. Dr. Murat Kartal, koronavirüs salgınına karşı alınabilecek doğal önlemleri anlattı. Bunların başında ‘4 S formülü gelmektedir: Soğan, Sarımsak, Sirke ve Sabun (elleri yıkamak).

Sarımsak 70 Hastalığa Şifadır

Şimdiye kadar Koronavirüsa yakalanıp da ölenlerin dağılımını yaş gruplarına göre baktığımızda ilginç bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu virüsün 40 yaşın altında olanlara bulaşma oranı, binde bir ile ikilerde seyrederken, yaş ilerledikçe bu oran tedricî olarak yükselmektedir. Örneğin 80 ve üzerinde olan yaşlılarda bu oran % 14 civarına çıkmaktadır. Bir başka deyişle yaşlandıkça insanın bağışıklık sistemi doğal olarak zayıfladığı için bu virüs daha çok yaşlılarda veya bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda etkili olmaktadır.

O halde ne yapmalıyız? Hangi yaşta olursak olalım ama ileri yaşlarda mutlaka bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz. Ve bunun için de bağışıklık sistemimizi güçlendirecek helal gıdalara müracaat etmeliyiz. Doğal gıdaların başında ise 3 S Reçetesi gelmektedir. Yani Prof. Dr. Murat Kartal’ın da özellikle zikrettiği soğan, sarımsak ve sirke, içindeki bileşenler sayesinde mikroorganizmaların hücre zarlarına geçerek, bakteriyel hücre ölümüne sebep vermektedir. Bu üç doğal gıda, antibakteriyel ve dezenfektan etkisi sayesinde bağışıklık sistemimiz güçlenmektedir. Mikrop ve virüs öldürücü olması hasebiyle bu yazımızda sarımsağın faydaların bahsedelim.

Peygamberimiz (sav) Sarımsağın Tıbbî Gücüne İşaret Etmiştir

İnsanlık tarihinin hiçbir döneminde, bu kadar bol ve çeşitli yiyecek bir arada hem de fazlasıyla tüketilmemiştir. Üstelik tükettiklerimizin ekseriyeti doğal olmadığı için aynı zamanda zararlı. Onun için asrımızın insanı vücudunu hastalık batağına dönüştürmüştür. Şunu başta ifade etmekte fayda vardır. İman ve teslimiyet ekseninde bir hayat tarzı bilinçli bir şekilde ortaya konulmadan, ruhî olduğu kadar bedenî temizliğe dikkat edilmeden, mide ve bağırsaklar temizlenmeden, sindirim düzeltilemeden, karaciğer temizlenmeden, oruç tutmadan hiçbir gıda, velev ki bunlar doğal olsun, hiçbir ilaç veya bitki, tek başına bedenin iyileşmesini sağlayamamaktadır. O halde bağışıklık sistemimizi yeniden güçlendirmek elimizdedir. Allah, merhametinin bir gereği olarak hastalara şifa bulması için, Peygamberimiz (sav) vasıtasıyla koruyucu hekimlik bağlamında tedavi yöntemlerini göstermiştir.

“Allah, şifasını vermediği hiçbir hastalığı yaratmamıştır. Onu bilen bildi, bilmeyen de bilmedi.” (Buhari, Kader: 4) genel bir ifadesinin ötesinde Peygamberimiz (sav), somut olarak sarımsak hakkında da bizlerin bilgi sahibi olması için, şu bilgileri vermiştir:

“Sarımsak yiyin, onunla tedavi olun, zira o yetmiş derde devadır. Eğer bana melek gelmemiş olsaydı, ben de onu muhakkak yerdim.” (Beyhaki).

Peygamberimiz (sav), ümmetine sarımsak yedikten sonra rahatsız edici kokusundan dolayı mescide gidilmesini uygun görmemiş ise de sarımsağın tıbbî yönden tedavi edici yönüne bu şekilde açıkça işaret etmiştir. Öyle ise nedir bu sarımsağın sağlımız açısından faydaları? Biyolog Dr. Aidin Salih, “Gerçek Tıp: Yitik Şifanın İzinde” kitabında kaybettiğimiz şifanın izini tekrar sürdürebileceğimizi anlatırken, sarımsak hakkında şu bilgileri vermektedir:

Sarımsak, kanı temizler, akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalbi kuvvetlendirir. İltihabı kurutur ve bütün hastalıkları yok eder. Atar damarlardaki kireçlenme, daralma ve tıkanıklığı gidermek için, sarımsaktan daha etkili bir ilaç yoktur. Kurtları döker, tüberküloz bakterisi dâhil zararlı mikropları, virüsleri ve parazitleri öldürür. Tansiyonu ve ateşi düşürür, kanı sulandırır. Ateşli şişlikleri indirir, iltihaplı yarayı açarak iltihabın akmasına yardım eder. Yaradaki akıntıyı temizleyip yarayı kapatır, kanı kolesterolden arındırır, yüz rengini güzelleştirir, salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Genetik mutasyonlara karşı direnci arttırır kısacası bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve salgın hastalıklara karşı kişiyi korur.

Tüketimine dair birkaç somut örnek verelim:

  • Hızlı çöküntülerden ve bulaşıcı hastalıklardan kendini korumak isteyen özellikle yaşlılar, her gün bir iki diş sarımsak yutmalı ve üç diş sarımsak ezip bal şurubu ile içmelidir.
  • Günde 3 ile 7 diş sarımsak yutmak, bağırsakların sağlığı ve çalışması açısından faydalıdır.
  • Çiğ sarımsak yemek, krampları ve gazı giderirken pişmiş sarımsak yemek, sesi ve boğazı temizler, öksürüğü yumuşatır, göğüs ağrılarını dindirir.
  • Buruna sarımsak suyu damlatmak, nezleyi giderir. Kulağa damlatmak, delinen kulak zarını iyileştirir.
  • Bir baş sarımsağı, kabuklarını soymadan buharda veya pilav içinde pişirerek yemek, kurt dökmeye yardımcı olur.
  • Ağır enfeksiyon hastalıklarında (AIDS gibi) her sabah 3 baş sarımsak dövüp, ballı su ile karıştırarak içmek, hastalığın gitmesinde yardımcı olur.

Her şeyin fazlası, fayda yerine zarar da verebileceği için, sarımsağı da ölçülü tüketmekte fayda vardır. Örneğin sarımsağın fazlası, baş ağrısı yapar ve gözlere de zarar vermeye başlar.

Allah (c.c.), bizleri bildiğimiz bilmediğimiz bütün hastalıklardan korusun ve hastalarımıza acil şifalar versin.

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.