islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7490
ALTIN
2.439,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Savaş Sudan’ın Müzelerini ve Kültürel Kimliğini Tehdit Ediyor

Savaş Sudan’ın Müzelerini ve Kültürel Kimliğini Tehdit Ediyor
4 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri olan Sudan, bugün çatışmanın yansımaları nedeniyle tehdit altında olan birçok antik arkeolojik alana sahiptir.

Bunlardan en önemlisi Nubia döneminde Hıristiyan gücünün merkezi olan antik Dongola’dır. Bölge şu anda Hartum’daki şiddetten kaçan aileler için bir sığınak olarak kullanılıyor.

Sudan Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün eski müdürü Abdurrahman Ali, yaptığı bir röportajda şunlar dile getirdi: “Kimsenin çalınmış, yağmalanmış ve tahrip olmuş olabilecek eşyaları incelemek gibi bir sorunu yok. Sudan’ın müzeleri ve sanat galerileri artık onları yağma ve vandalizme karşı koruyacak korumalardan yoksun ve bu, insanların yiyecek, su ve diğer gerekli malzemeleri güvence altına alma konusundaki endişelerinin önüne geçiyor”.

Sudan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Sarah Said yaptığı açıklamada şu sözlere dikkat çekti: “Sudan’ın müzeleri, çatışan iki taraf arasındaki çatışmaların çapraz ateşine yakalandı ve bugüne kadar müzeye verilen hasarın boyutu bilinmiyor”.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.asharq.com

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.