islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3618
EURO
34,6556
ALTIN
2.388,33
BIST
10.174,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

Sevgi ve Nefret En Sevaplı Erdemlerimizdir

Sevgi ve Nefret En Sevaplı Erdemlerimizdir
1 Aralık 2023 13:30
A+
A-

Hz. Ebû Zer (R.) anlatıyor:

(Topluluk halinde bulunuyor iken) Allah’ın Resulü yanımıza çıka- geldi ve sordu:

Allah’ın en çok sevdiği ameller hangileridir, biliyor musunuz?

Öğretmek amacını taşıyan bu soruya söz alan bir sahâbî,) Namaz ve zekâ”tdır, diğer bir sahabî de“Cihad”dır cevabını verdi. Allah’ın Resulü ise şöyle buyurdu:

Allah’ın en çok sevdiği ameller, Allah için sevmek ve Allah için nefret duymaktır.”1

SEVGI VE NEFRET, IMÂNLA IRTIBATLIDIR

Allah  için  sevmenin  ve  nefret  duymanın  namaz,  zekât ve cihâtdan  daha  üstün  ameller  olmasının  sebebi  ne  olabilir?

Hadisimizin çağrışım yaptırdığı bu suali şöylece cevaplandırabiliriz:

Sevgi ve nefret namaz, zekât ve cihad gibi yalnız imânın gereği olup, imânı kuvvetlendiren ameller değildir. Bunlar doğrudan doğruya imânla rabıtalı amellerdir. İmân ise amelden üstündür.

Sevgi ve nefretin kaynağı kalptir. Duyulmaları da fiili bir atılımı gerektirmez. Böyle iken Allah’ın sevdiğini bildirdiği meselâ takva sahibi, sabırlı ve adâletli kulları sevmemek, amel yetersizliği ile açıklanamaz. Ancak imanın kalpde kökleşmemiş olması ile izâh edilebilir. Hele hele Allah’ın sevmediğini bildirdiği, örneğin kâfirlere, zalimlere, kendini beğenenlere ve fesad çıkaranlara nefret duymamak ve üstelik onları sevmek imanla çatışan bir durumdur.

KİŞİ SEVDİĞİ İLE BERABERDİR

Evet  sevgi  ve  nefret  imanla  rabıtalı  olduğu  içindir  ki  Peygamber’imiz “Bir  topluluğu  sevdiği halde  onların yaşantısına  ayak  uyduramayan  kişi  hakkında  ne  buyuruyorsunuz?”  şeklinde  bir  sual  soran  sahâbiye  “Kişi sevdikleri ile beraberdir.” cevabını vermiştir.

Rabbimiz  de,  MâideSûresinin  elli  birinci  âyetinde,  kişinin  sevdiği  ve  dost  edindiği  topluluğun  bir  parçası olduğunu  şöylece açıklamıştır:

“Ey   iman   edenler!   Yahudîleri   ve   Hrsitiyanları   sizi   temsil   edebilir   ve   adınıza   tasarrufta   bulunabilir velîler/dostlar edinmeyin! Onlar birbirlerinin velîsidirler. Sizden kim onları velî edinirse o, onlardandır. Şüphesiz Allah zalim toplumu doğru yola iletmez.”

ÖNEMLİ SURU

Burada,  sevginin  kaynağı  olması  gereken  din,  Allah  için  de  olsa  nefreti  büyük  bir  amel  olarak  nasıl öğütleyebilir, şeklinde bir görüş ileri sürebilir.

NEFRETIMIZ SEVGIMIZDEN KAYNAKLANMALI

İyice bilinmelidir ki, dînîn öğütlediği nefret, sevgiden kaynaklanan bir nefrettir. Meselâ İslâm’da kâfire nefret  maddeciliğinden  ötürü,  zalime  nefret  de  zulmünden  dolayıdır.  Verdiğimiz  bu  örnekler  üzerinde  iyice düşünüldüğünde materyalizme ve zulme nefretin insanlığa sevgi olacağı hususu kavranılabilecek bir hakîkattır.

ARD

SEVGİ               NEFRET                 HAMAS                      İSRAİL

 

 

ETİKETLER: HAMAS, İsrail, Manşet, Nefret, sevgi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.