islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3847
EURO
35,0605
ALTIN
2.325,56
BIST
9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sevincin Ağlamaya Dönüşmesi, Duaların Kabulüne İşarettir

Sevincin Ağlamaya Dönüşmesi, Duaların Kabulüne İşarettir

Bosnalı Annelerin Sevinç Gözyaşı

Bosna savaşı sırasında, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarının ihlali suçlamalarıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan “Bosna Kasabı” Ratko Mladiç kararı, Bosna’da sevinçle karşılandı. Karar duruşmasını bir merkezde, televizyondan takip eden Bosnalı Anneler, sevinç gözyaşlarına boğuldu.

Sevincin Ağlamaya Dönüşmesi, Duaların Kabulüne İşarettir

Sevinmek ve aynı zamanda gözyaşı dökmek, birbirine zıt iki farklı bir tutum gibi algılanabilir. Sevinç gözyaşının nasıl bir duygu olduğunu evliliğimizin ancak 10. yılında bir çocuk sahibi olduğunda anlayabildim. Sevincimi gayri ihtiyari olarak hâkim olamadığım gözyaşlarımla yaşadım. Şüphesiz beşer sevincinin en yüksek seviyesi, sevinç gözyaşlarıdır. Sevinç gözyaşları, aynı zamanda sebat ederek, yapılan duaların kabul edildiğinin de bir işaretidir. Sevinç gözyaşları, Allah’a şükrün de bir ifadesidir. En samimî, en güzel ve en anlamlı gözyaşlarını bu halet-i ruhiyle insan döker.

Bosnalı annelerimizin yıllarca sabırla bekledikleri o haberi, canlı olarak tarifsiz bir heyecanla televizyondan tâkip ederken, gözlerinden endişe ve hüznü okumak mümkündü. Ama o insanlıktan çıkmış “Bosna Kasabı”na verilen müebbet hapis haberinin karşısında Bosnalı annelerimizin sergilemiş oldukları ilk duygusal tepkilerini videolarda bir seyredin. Siz de ne demek istediğimi anlayacaksınız. Sevinç, gözyaşı ve Allah’a bir şükür ifadesi olarak dudaklardan çıkan dualar, ellerin havaya kalkması ve yüze sürülmesi…

Sevinç ve Öfke Gözyaşlarının Sonuçları

İnsanlar, birçok sebepten dolayı ağlar. Bazıları yakınını kaybettiği için, bazıları evini barkını kaybettiği için, bazıları sevdiğinden ayrıldığı için, bazıları üzücü bir film seyrettiği için, bazıları hüzünlü bir türkü dinlediği için, bazıları mazideki hatırlarını tazelediği için iki çeşme ağlar. Görüldüğü üzere gözyaşının da birçok çeşidi var. Şair Resul Hamzatov, bu durumu şu şekilde tasvir etmektedir:

İki damla yuvarlandı ozanın yanağına

Sağ yanağına – sol yanağına

Sevinç damlası – üzünç damlası

Sevgi gözyaşı – öfke gözyaşı.

İki tertemiz, küçücük damla

Birbirinden ayrı, sessiz, küçücük

Sevgiyi, neşeyi ve sevinci tarif etmek o kadar zor iken bu duyguyu pekiştiren gözyaşıyla gönül rahatlığına erişmek mümkündür. Tarif edilmez ancak yaşanır sözü, elbette sevinç gözyaşı için geçerli bir akçedir. Ne var ki Bosnalı annelerimizin sevinç gözyaşında kendine mahsus bir öfke gözyaşı da vardı. Sevinç gözyaşları, verilen müspet karar içindir, dinmeyen öfke gözyaşları ise Bosnalı Kasabın işlediği toplu cinayetlere yöneliktir. Sevinç gözyaşları, duaların henüz dünyada iken tahakkuk ettiğinin bir işareti olmakla birlikte öfke gözyaşlarının de ahirete yönelik müeyyide ihtiva eden bir yatırım olduğunun teminatıdır.

Allah, çileli Müslüman annelerin bu öfke gözyaşları suyu hürmetine “Bosnalı Kasap” gibi zalimleri cehennemde ebedî kalmak şartıyla cezalandıracaktır. Ey ırkçı, faşist, dinsiz zalimler! Arşı titretecek şekilde sivil halka her türlü insanlık dışı muamelede bulunan zavallılar! Kadın, yaşlı ve çocuk demeden binlerce masum Müslümanı katleden canavarlar! Öldürdüğünüz masum Müslümanlar, şehit hükmündedir ve uhrevî mükâfatlar içinde Allah’ın lütfu ile sizin çekeceğiniz azabı dört gözle beklemektedir.

Başta “Bosna Kasabı” olmak üzere bütün zalimler! Size sesleniyoruz: Kahırla, şiddetli sekerat-ı mevt ile kesin ölümü bekleyiniz, acı çekerek, can yakan acılarla ağlayarak, feryatlar içinde cehenneme çukuruna atılacaksınız. Orada besininiz zakkum olacak, dost edindiğiniz cehennem ehlinin vücudundan çıkan irinle hararetinizi gidereceksiniz. Siz Müslümanlara savaş açtınız, onlara eziyet verdiniz, onları öldürdünüz, zalimlerin en zalimi oldunuz, kararmışların en kararmışı oldunuz, kötülerin en habisi oldunuz…Bosnalı Annelerin sevinç ve öfke gözyaşları, dua hükmündedir ve bu dualar sizin sonunuz olacaktır…

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.