islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5542
EURO
34,8270
ALTIN
2.430,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Sıfır Otomobil Fiyatları Düştü İkinci El Durdu! Stokçular Zararda

Sıfır Otomobil Fiyatları Düştü İkinci El Durdu! Stokçular Zararda
27 Aralık 2021 10:38
A+
A-

Dolar ve Euro’daki düşüşün ardından sıfır otomobil fiyatlarındaki düşüş ikinci el satışlarına da yansıdı. Otomobilleri toplayıp yüksek fiyatlara satmaya çalışan stokçuların araç başı ortalama zararı ise 100 bin lira oldu. Sıfır ve ikinci el arasında yüzde 200’lere ulaşan farkların ortaya çıktığı belirtiliyor. İşte otomobil fiyatları ile ilgili son dakika haberinin detayları…

Şimdi herkes “Stokçunun malı elinde mi kaldı, ikinci el araba fiyatları düşecek mi, ikinci el araba fiyatları ne zaman düşecek?” sorularının cevabını merak ediyor.
Döviz kurunun düşmesiyle indirim yapan sıfır otomobil satıcıları 2. el satışlarını durdurdu. Otomobilleri toplayarak yüksek fiyatlara piyasaya sunan stokçular, araç başı ortalama 100 bin lira kadar zarar etti. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Sıfır ile ikinci el arasında yüzde 200’lere varan farklar oluştu.” sözlerini kullandı.

Türkiye otomotiv pazarında 2021 yılının son ayında kur kaynaklı büyük fiyat değişimleri görülüyor. Yeni Şafak gazetesinin yaptığı habere göre; yaşanan yukarı yönlü kur değişimleri ile Aralık ayının başından itibaren bir hafta içerisinde 2 hatta 3 defa fiyat artırımı yapan sıfır araç satıcıları, gelen müdahalelerin ardından dövizde oluşan aşağı yönlü hareket ile kısa sürede indirimleri yansıttı. Ortalama olarak yüzde 12-13’lük indirimler fiyat etiketlerinde yapıldı. İkinci el araç piyasasında ise bu durum henüz gerçekleşmedi.

YÜKSEK FİYATLI SATIŞ OYUNU BOZULDU

İkinci el araç piyasasında sıfırın çok üzerinde olan fiyatların düşürülmesi için zamana ihtiyaç olduğuna işaret eden Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, tüketicilerin şu anda bir bekleme sürecinde olduğunu belirterek, “Son kullanıcıların online ilan platformlarındaki yüksek fiyatlı satış trendi, bu kur düzenlemesi ile birlikte bozuldu. Bu durumdan dolayı Türkiye’de neredeyse ikinci el otomobil satılamaz hale geldi. Ocak ayının ortasına kadar gerek son tüketici nezdinde gerekse kurumsal firmalarda, sıfır otomobil fiyatlarına endeksli olarak gerilemeyle birlikte ikinci el fiyatları da bugünkü kurlara göre normal düzeylere gelecektir. Şu an için gerileyen sıfır araç fiyatları ile birlikte ikinci elde, özellikle bireysel satıcıların yüksek fiyatlandırma yapması nedeniyle ikinci el piyasası arasında uçurum oluştu. Bazı modellerde ikinci el araç fiyatları sıfır araçların yüzde 200’e varan oranlarda üzerinde kaldı.” diye konuştu.

İKİNCİ EL FİYATLARI OCAK’TA NORMAL SEVİYEYE GELİR

Gelinen noktada ikinci el araç almak isteyen tüketicilerin bu fiyat uçurumundan dolayı alım yapmadığına vurgu yapan Hüsamettin Yalçın, “Fiyatlar ikinci el otomobillerde de sıfır modellere endeksli olarak gerileyecek. Ancak bunun olması, sıfır model araç pazarında olduğu gibi geceden sabaha yaşanmayacak. Kurun sabit kalması, ÖTV’de herhangi yeni bir artış yapılmaması ve sıfır araç fiyatlarında yüzde 20’leri aşan bu indirimlerin devam etmesi durumunda ikinci el piyasası da aynı eğilimi kademeli olarak gösterebilecektir. Bunun yaşanması için ise minimum 20-25 gün gibi bir süre gerekiyor. 2022 Ocak ayının ortalarında ikinci el pazarı bugünkü kurlara göre normal olan seviyelere gelecektir. Bu sebeple şu an, yüksek fiyatlandırmalara sahne olan ikinci el online ikinci el ilan platformlarından araç alma dönemi değil.” açıklamasını yaptı.

2022 YILINDA OTOMOBİL BOLLAŞACAK

Sıfır otomobil fiyatlarında indirim yapılmasının ardından, yılbaşından sonra ikinci el fiyatlarının da normalleşeceğini belirten Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “2022 yılında araç bulunurluğu problemi önceki yıla göre hafifleyecek gibi gözüküyor. Atılan adımlar ile birlikte de geriye gelen kurlar hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatlarının normalleşmesini sağlıyor. Döviz kuru 10-11 TL arasında sabit kalırsa veya geri gelirse, sıfır kilometre araç bulunurluğu da iyi olursa, araç satış adetleri fazlalaşır.” değerlendirmesini yaptı.

2. EL PAZARI 7,5 MİLYON CİVARINDA KAPANABİLİR

İkinci el oto satışının ilk 11 ayda 2020’e göre yüzde artışla 6,8 milyon olduğunu işaret eden Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu , “Bu yıl 2.el pazarının 7 buçuk milyon civarında kapanacağını öngörüyoruz. Satışlar yüksek kur hareketliliği nedeni ile yavaşladı. Hem satıcılar hem de alıcılar beklemeye geçtiler. Gerek sıfır, gerek 2. el araç artık yatırım aracı olarak görülüyor ve araç sahibi aracını artık kendisi fiyatlandırıyor. Üç katına varan fiyat artışları yaşadık. Günlük fiyat değişimleri bile görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.