islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
44,1930
EURO
50,5631
ALTIN
7.133,73
BIST
13.092,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

SİHA / İHA Üretiminde Dünya Liderliği Türkiye’nin

SİHA / İHA Üretiminde Dünya Liderliği Türkiye’nin

Dünyada satılan her 3 askeri insansız hava aracından (SİHA/İHA) 2’sinin Türk firmaları tarafından üretiliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bugün Ankara’da düzenlenen Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi‘nde Türkiye’nin savunma sanayisindeki 23 yıllık dönüşümünü çarpıcı rakamlarla paylaştı.

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen yerli ve milli hamleler sayesinde savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 20’lerden yüzde 80’lerin üzerine çıkarıldığını vurguladı. En dikkat çeken açıklamalardan biri, küresel pazardaki hakimiyetle ilgiliydi:

Dünyada satılan her 3 askeri insansız hava aracından (SİHA/İHA) 2’sinin Türk firmaları tarafından üretildiğini bildirdi. Bu, Türkiye’nin askeri İHA/SİHA pazarında yaklaşık %66-68’lik bir paya ulaştığını gösteriyor ve Baykar gibi firmaların Bayraktar TB2, Akıncı gibi platformlarının küresel çapta yoğun talep görmesiyle uyumlu.

Diğer Öne Çıkan Rakamlar

  • Son 23 yılda 965 savunma sanayisi yatırımı teşvik edildi ve 369 milyar liralık yatırım hacmi oluşturuldu.
  • TÜBİTAK burs ve destek programlarıyla 2 bin 142 savunma sanayisi projesine ve 4 bin 300 genç bilim insanına toplam 64 milyar lira kaynak sağlandı.
  • Savunma sanayisinde 3 bin 500’den fazla şirket ve araştırma kurumunda 100 binden fazla çalışan görev yapıyor.
  • Geçen yıl savunma sanayisi ihracatı 10 milyar doları aştı; yerli ürünler 185 ülkeye ulaştı.
  • Türkiye, kendi savaş gemisini tasarlayan, geliştiren ve üreten dünyadaki 10 ülkeden biri konumunda.

Bakan Kacır, ambargoların Türkiye’yi yerli teknolojilere yönelterek güçlendirdiğini belirterek, savunma sanayisini “tam bağımsızlığın teminatı” olarak nitelendirdi. Ayrıca TAYFUN balistik füzesinin test atışlarının devam ettiğini, 2 bin km menzilli füze programının sürdürüldüğünü ve KAAN, ALTAY, MİLGEM, TCG Anadolu, SİPER, GÖKDOĞAN gibi projelerin vurgulandı.

Bu açıklamalar, Türkiye’nin savunma sanayisinde özellikle İHA/SİHA alanında küresel liderliğe yükseldiğini teyit ediyor. Zirve, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti ve nitelikli insan kaynağı, tersine beyin göçü gibi konular da ele alındı.

İslami Haber ”MİRAT” – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.