islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5192
EURO
34,9079
ALTIN
2.423,37
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Singapur’daki Çin-Müslümanı sokak satıcısının müşterileri iki saat kuyrukta bekliyor

Ang Hock Peng adında bir Çinli olarak dünyaya gelen Anis, Haziran 2011’de hidayete ererek Müslüman oldu. İslam öğretmeninin tavsiyesi üzerine, din değiştirdikten sonra Arapça’da “yakın arkadaş” anlamına gelen Anis adını aldı.

Singapur’daki Çin-Müslümanı sokak satıcısının müşterileri iki saat kuyrukta bekliyor
Mirat Haber Ajansı

Sokak satıcısı Anis Ang’ın “char kway teow” yemeğini yiyen sadık bir cemaati varsa da 56 yaşındaki adam kendi yemeğinin abartıldığını düşünüyor. “Benim char kway teow’um çok sıradan”, diyerek sadece domuz olmadığını belirtiyor. Ancak Anis’in Bukit Merah View Market & Hawker Center’daki duruşu hiç de sıradan değil. Singapur’da Müslüman topluluğa hizmet veren Müslümanların sahip olduğu birkaç char kway teow tezgahından biri. Bu sokak noktasına 786 Char Kway Teow adını verdi. 788 Arap numerolojisinden türetilen İslami bir ebcet  hesabı sayı, “Allah adına, her zaman merhametli, her zaman şefkatli” anlamına geliyor.

Hidayete erince herşey değişti

Ang Hock Peng adında bir Çinli olarak dünyaya gelen Anis, Haziran 2011’de hidayete ererek Müslüman oldu. İslam öğretmeninin tavsiyesi üzerine, din değiştirdikten sonra Arapça’da “yakın arkadaş” anlamına gelen Anis adını aldı. Ülkedeki Müslüman derneği tarafından verilen hidayete erme kartı da standında sergileniyor. Bu dini seviyorum, çok güzel bir din, diyor. Müslüman olduktan sonra, hayatımda bir amaç, üzerinde çalışılacak bir şey varmış gibi hissettiğini paylaşıyor. 

Anis, Müslüman olmadan önce agnostik olduğunu söylüyor. İnsanları dua ettikleri her yerde takip ettiğini hatırlıyor. Taocu ritüeller için joss sopalarla dua ettiklerinde, o da aynısını yaptı, ancak ondan herhangi bir aidiyet veya maneviyat hissetmedi. Merakla İslam’ı araştırmaya başladı. İnsanların neden tudung giydiğini merak ettim, bu yüzden öğrenmeye gittim. Cevabı öğrendiğimde dine çok saygı duydum. Çin dinlerinden çok farklı ve ona aşık oldum, diyor. Ailesi başlangıçta, onun din değiştirme kararına karşıydı. Onu çok kötü davrandıklarını anlatıyor. Ama şimdi onunla barıştılar. Hala onlara yakın ve onlara çok iyi davranıyor. Her zaman özel günlerde toplanıyorlar. 

Daily prayers at his stall

Temizlik ve helalden gelen lezzet

Anis şu anda Ramazan’ı idrak etmekte. Hala çalışmak zorunda olduğum için başlangıçta oruç tutmaya alışkın değildim ve işim beni çok terletiyor, diyor. Ayrıca günde beş kez, üçü de bir seccade, Çince’ye çevrilmiş bir Kuran ve dua çalan bir radyo sakladığı sıkışık sokak dükkanında üç kez Kabe yönüne dönüp namaz kılıyor. Anis, son 10 yıldır Bukit Merah’ta char kway teow satıyor. Ama dükkan o kadar temiz ve düzenli ki, bunun yeni bir dükkan olduğunu düşünürdünüz. Mevcut birimi merhum büyükannesine aitti. 

Anis, char kway teow’u için iki saatlik bir kuyruğu olduğunu söylüyor. Müşterileri Çinli, Malay ve Hintli. İnsanların eve götürüp oruç tutmaları için yiyecek paketlerini yapıyor. Anis’in pişirdiği char kway teow da tipik tezgahlardan farklı. Koyu ve açık soya sosu, kırışıklıkları, yumurtaları ve fasulye filizi kirpikleri ile kızartmadan önce, tavadaki kway çayını ve sarı erişteleri bir kapakla kısaca kapatır. Domuz eti veya domuz yağı olmadığı için Anis, lezzeti arttırmak için baharat ve sosların gizli bir karışımını kullanan bir tarif buldu. Anis’in karma pişirme stili, tipik yerel stildeki char kway teow’dan daha yumuşak olan kway teow ve erişte ile oluyor. Bu da onu ayırt edici kılıyor ve yiyeceklerin helal olup olmadığını umursamayan müşterileri bile sokak dükkanına çekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.