islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

230 MİLYON KADIN SÜNNET EDİLİYOR

230 MİLYON KADIN SÜNNET EDİLİYOR
12 Mart 2024 10:50
A+
A-

“Kadın/Kız Sünneti” İslam’ın temel kaynakları olan Kur’ân’da yer almayan ama Sünnet’te var olup olmadığı tartışma konuşu olan bir uygulamadır. Ne var ki İslam kültüründeki bu uygulama kadının /kızın  cinselliğini ve sağlığını koruma, geliştirme amaçlıdır.

UNİCEF raporunda konu edildiği şekliyle yapılan bu işlem Fravun sünneti olarak kadının cinselliği  ve sağlığın tehdit etmektedir. İnsan sağlığını tehlikeye atması sebebiyle haram bir işlem  olarak yasaklanması gerekmektedir.

Her kadında/kızda gerekli değilse de bazılarında müdahale edilmesi gereken tıbbi bir olgu olan kadın/kız sünneti aslında kadın cinselliğini azdırma amaçlı cinselliği sömürücü laik Batı kültürün ilgi duyması gereken bir olgudur. Ama her alanda olduğu bu konu da cehaletle ele alınmakta. Ve yergi konusu yapılarak da İslam’a gölge düşürülmektedir.

Bu konuyu  derinliğine inceleyen çalışmamızı makaleler bölümünde “Kız-Kadın Sünnetine Nasıl Bakmalıyız?” başlığı ile bu gün  yeniden yayınlıyoruz.  Haberin ardından okunmasını öneriyoruz.

HABER ŞÖYLE:

UNICEF’ten Kadınlar Günü‘nde acı rapor: Dünya çapında 230 milyon kadın sünnet ediliyor

{ UNICEF’in Dünya Kadınlar Günü’nde acı bir rapor yayınladı. Rapora göre, çoğu Afrika’da yaşayan 230 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu sünnete maruz kaldı. Bu rakam 2016’ya göre 30 milyon daha fazla.

Birleşmiş Milletler çocuk ajansı tarafından bugün bir rapor yayınlandı. Rapora göre, çoğu Afrika’da yaşayan 230 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu sünnete maruz kaldı.

AP’de yer alan habere göre UNICEF’in Dünya Kadınlar Günü’nde yayımladığı raporda, son sekiz yılda yaklaşık 30 milyon kişinin dış cinsel organlarının kısmen ya da tamamen alındığı bir operasyon geçirdiği tahmin ediliyor.

UYGULAMANIN AZALMASI İŞE YARAMIYOR

UNICEF, kadın sünnetine maruz kalan kadın ve kız çocuklarının yüzdesinin azaldığını belirtti. Ancak uygulamayı ortadan kaldırmaya yönelik çabaların artan nüfusa ayak uyduramayacak kadar yavaş olduğu konusunda uyardı. Raporda, “Kadın sünneti uygulaması azalıyor. Ancak yeterince hızlı değil” dendi.

Yanlışlıkla kadınların cinselliğini kontrol altına aldığına inanılan bu uygulama, ciddi kanamalara ve hatta ölüme neden olabiliyor. Kızlar bebeklikten ergenliğe kadar değişen yaşlarda bu işleme tabi tutulmaktadır.

İşlem, uzun vadede idrar yolu enfeksiyonlarına, adet sorunlarına, ağrıya ve doğum komplikasyonlarına sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra depresyona, düşük özgüvene ve travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir? UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell yaptığı açıklamada “Daha fazla sayıda kızın daha genç yaşlarda, çoğu beşinci yaş günlerinden önce bu uygulamaya tabi tutulduğu yönünde endişe verici bir eğilim görüyoruz. Bu, müdahale penceresini daha da daraltıyor” dedi.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.