islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5559
EURO
34,8662
ALTIN
2.425,23
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Sırbistan ve Karadağ’dan birbirlerinin büyükelçilerini sınır dışı etme gerginliği

Sırbistan ve Karadağ’dan birbirlerinin büyükelçilerini sınır dışı etme gerginliği

Mirat Haber Ajansı

Her ikisi de AB üyeliğine aday ülkeler olan Karadağ ve Sırbistan, diplomatik bir anlaşmazlık nedeniyle büyükelçilerini sınırdışı ettiler. Karadağ İçişleri bakanlığından yapılan açıklamada Sırbistan’ın Büyükelçisi Vladimir Bozoviç’in ülkenin içişlerine karışmasından hoşnutsuz olduğu belirtilmişti. Karadağlı Sırpları temsil eden bir dernek toplantısında Bozoviç, Karadağ meclisinin 1918 yılında Sırbistan ile birleşme kararını bir “kurtuluş” ve “halkın kardeş Sırbistan ile birleşme iradesinin özgür ifadesi” olarak nitelendirmişti. Onun yorumları, 2006 yılında halk oylamasıyla Sırbistan ile siyasi bir birlikten ayrılıp bağımsızlık kazanan küçük Balkan ulusunu rahatsız etti.

Sırbistan da Karadağ Büyükelçisi Tarzan Miloseviç’e ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre vererek karşılık verdi. Bozoviç’i sınır dışı eden Karadağ Kabinesi, Ağustos ayında seçimleri az farkla kazanan Sırp yanlısı yeni bir parti kabinesinin yemin edeceği önümüzdeki hafta görevden ayrılacak. Dün Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, Miloşeviç’i sınır dışı etme kararını iptal etti ve ülkesinin Karadağ’a “işbirliği ve dostluk elini” uzatmak istediğini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkiler, geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde gergindi. Son seçim kampanyasında da güçlü Sırp Ortodoks Kilisesi üzerindeki farklı görüşler etkili oldu. Aralık ayında devletin dini varlıkları tarihsel mülkiyeti kanıtlanamadığında ele geçirmesine izin veren bir yasanın kabul edilmesinden bu yana Karadağ’da aylar süren protestolar oldu.

ETİKETLER: Sırbistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.