islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Sistani: Gösteriler Saddam Dönemini Geri Getirir

Sistani: Gösteriler Saddam Dönemini Geri Getirir
30 Aralık 2019 13:30
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Irak’ta büyük çoğunluğu oluşturan Caferi mezhebinin en üst düzey dini otoritesi Ayetullah-ı Uzma (Büyük Ayetullah) Ali El-Sistani, yaptığı açıklamada ülkede durmak bilmeyen gösterilerden yararlanmak isteyenlerin Irak’ı ‘diktatörlük’ dönemine geri götürmek istediği uyarısını yaparak, özgürlüklerin kaybedilerek Saddam Hüseyin zamanındaki zulüm dönemine geri gidilme tehlikesini üstü örtülü olarak ortaya koydu.

İran’a genelde daha uzak duran ülkenin önde gelen din adamı, yine de İran’daki yorumlara parallel bir biçimde Irak’taki düşmanların ve ülkedeki bağlı grupların iç çekişme yaratmayı ve ülkeyi Saddam Hüseyin’in eski yönetimindeki “diktatörlük dönemine” geri getirmelerini planladıklarını vurgulaması, dini liderin ilk kez doğrudan olayların ardındakilere yönelik açıklamasıydı.

Şiilerce mukaddes olan ve Hz. Hüseyin’in şehid edildiği Kerbela kentindeki cuma namazında Cuma cemaatine hitap eden Ayetullah-I Uzma Ali El-Sistani, protestoculara insanlara ve mala yönelik saldırıları önleme ve kendilerini bu tür eylemlerde bulunan kişilerden uzak durma çağrısında bulundu. Birkaç ay önce, Lübnan’da Arapça yayınlanan günlük gazete El Ahbar, Irak güvenlik kaynaklarının, ülkede ABD’nin tercih ettiği bir askeri diktatörlük rejiminin kurulmasını amaçlayan bir plan ortaya çıkardığını bildirmişti.

Irak parlamentosunun insan hakları komisyonuna göre, 1 Ekim’den bu yana Irak’taki protestolarda 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu ayın başlarında, Irak Savunma Bakanı Neceh El-Şarmari France24 televizyonunun Arapça yayınına, “üçüncü kişilerin” ın göstericileri hedef alan silahlı saldırıların arkasında olduğunu söylemişti.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.