islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
ALTIN
2.282,74
BIST
8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Somali cumhurbaşkanı görev süresini uzatmaktan vazgeçti

Somali Devlet Başkanı Mohamed Abdullahi Mohamed, görev süresini iki yıl uzatmayacağını açıkladı.

Somali cumhurbaşkanı görev süresini uzatmaktan vazgeçti

Somali Devlet Başkanı Mohamed Abdullahi Mohamed, görev süresini iki yıl uzatmayacağını açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Somali Devlet Başkanı Mohamed Abdullahi Mohamed, görev süresini iki yıl uzatmayacağını açıkladı. Hareket, başkent Mogadişu’daki çatışmalar sonrasında iç ve dış baskılara boyun eğdiğini, güvenlik güçlerini klan hatları boyunca böldüğünü gösteriyor. Başbakan Muhammed Hüseyin Roble, cumhurbaşkanının yaptığı konuşmadan saatler önce, önerilen süre uzatımını kınadı ve yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlık çağrısında bulundu. Mohamed’in görev süresi Şubat ayında sona erdi, ancak ülke planlandığı gibi seçimleri yapamadı. Bu ayın başlarında, parlamentonun alt meclisi dört yıllık görev süresinin iki yıl daha uzatılması yönünde oy kullandı. Senato, siyasi bir krize yol açarak hareketi reddetti. Polis ve ordu komutanları muhalefete kaçtı ve güvenlik güçlerinin rakip grupları Mogadişu’nun merkezindeki mevzileri güçlendirdi. Durum, başkentin kalbinde şiddetli çatışmalara ve El Kaide bağlantılı El Şebab savaşçılarının istismar edebilecekleri çevredeki bölgelerde bir güvenlik boşluğuna dair korkuları artırdı.

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2021/04/000_98R8AD.jpg?w=770&resize=770%2C513

Farmaajo olarak tanınan Mohamed, televizyonda yaptığı açıklamada, başbakan ve diğer siyasi liderlerin çabalarını övdü ve seçimlerin daha fazla gecikmeden yapılması çağrısında bulundukları açıklamaları memnuniyetle karşıladı. Cumhurbaşkanı ayrıca, seçimlerin yapılmasına ilişkin geçen Eylül ayında imzalanan bir anlaşmanın imzacılarıyla acil görüşmeler yapılması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı ayrıca, üzerinde mutabık kalınan seçim sürecine onaylarını almak için Cumartesi günü parlamento huzuruna çıkmaya karar verdiğini de belirtti. Farmaajo ayrıca bütün partileri ülkede istikrarı tehlikeye atabilecek her türlü eylemden kaçınmaya da çağırdı. Analistler, Farmaajo’nun parlamento huzuruna çıkma sözünün, önerdiği süre uzatımı sorusunu ellerine verdiğini gösterdiğini söylediler. Cumhurbaşkanının istifasını talep eden muhalefet, yaptığı açıklama hakkında hemen yorum yapmadı. Cumhurbaşkanı konuşmasında muhalefeti tartışmadı, ancak isimsiz kişileri ve ülkeyi istikrarsızlaştırmaktan başka amacı olmayan yabancı kuruluşları kınadı. Başbakan Roble bu ortak açıklamayı desteklemiş ve güvenlik güçlerini kışlalarına geri dönmeye çağırmıştı. Ayrıca muhalefet liderlerini Somali’nin istikrarına zarar verebilecek her türlü eylemi durdurmaya çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.