islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Somali meclisi zordaki cumhurbaşkanının süresini uzattı

Somali meclisi cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Mohamed’in görevinin uzatılması için 149 milletvekili oy kullandı. Oylamada görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Somali meclisi zordaki cumhurbaşkanının süresini uzattı

Somali meclisi cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Mohamed’in görevinin uzatılması için 149 milletvekili oy kullandı. Oylamada görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Mirat Haber Ajansı

Meclis başkanı, Somali’nin alt meclisi, ülkenin doğrudan seçimlere hazırlanmasına izin vermek için cumhurbaşkanının görev süresini iki yıl daha uzatmak için oy kullandığını açıkladı. Mohamed Mursal Sheikh, 149 milletvekilinin öneriye oy verdiğini, birinin öneriyi reddettiğini ve üçünün çekimser kaldığını belirtti. Bu hareket, görev süresi sona erdikten sonra istifa etmesi yönünde artan bir baskı ile karşı karşıya kalan Başkan Mohamed Abdullahi Mohamed’in dört yıllık görev süresini uzatmaya yönelik bölünmelerin genişlediğinin altını çiziyor. Federal hükümetin ve cumhurbaşkanının görevde kalmasını gerektirecek olan iki yıl içinde doğrudan seçim yapma oylaması, Somalili liderlere çıkmaza son vermeleri için yapılan uluslararası baskının ortasında geldi.

Birleşmiş Milletler, otuz yıl süren çatışmalardan sonra yeniden inşa edilen ve hala aşırılık yanlısı saldırılarla sarsılan Somali’nin daha fazla istikrarsızlığı pek karşılayamayacağı konusunda uyardı. Somali hükümeti, seçimlerin nasıl yapılacağı konusunda aylardır bir anlaşmaya varamadı. Bölgesel Puntland ve Jubbaland eyaletleri bazı konularda itiraz ediyor ve uluslararası toplum kısmi seçim veya yetki uzatımı yapılmaması konusunda uyarıda bulunuyor. Kriz, seçim ertelemesine karşı çıkan göstericilere karşı ölümcül şiddete yol açtı. Somali şimdi, on yıllardır ilk kez tek kişiyle tek oyla doğrudan seçilme olasılığıyla karşı karşıya. Parlamento, bir bakanlar kurulunun seçim komisyonunu bu seçime yönelik hazırlıklarında desteklemesini emretti. Cumhurbaşkanlığı bir Twitter gönderisinde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mohamed, Halk Meclisinin seçim yetkisini halka geri vermek için oy kullanmasıyla vatandaşları kaderlerini seçme şansını yakalamaya çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.