islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Lübnan İsrail’le denizalanı çatışması

Lübnan’ın bekçisi bayındırlık işleri ve ulaştırma bakanı, Lübnan’ın İsrail ile olan deniz sınırı anlaşmazlığındaki iddialarını genişleten bir belgeyi imzaladığını açıkladı.

Lübnan İsrail’le  denizalanı çatışması

Lübnan’ın bekçisi bayındırlık işleri ve ulaştırma bakanı, Lübnan’ın İsrail ile olan deniz sınırı anlaşmazlığındaki iddialarını genişleten bir belgeyi imzaladığını açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Lübnan’ın bekçisi bayındırlık işleri ve ulaştırma bakanı, Lübnan’ın İsrail ile olan deniz sınırı anlaşmazlığındaki iddialarını genişleten bir belgeyi imzaladığını açıkladı. Pazartesi günü duyurulan değişiklik, Lübnan’ın Birleşmiş Milletler’e ilk sunumunda iddia ettiği münhasır ekonomik bölgeye yaklaşık 1.400 metrekarelik alan ekliyor. Bölgenin yeni koordinatlarının kaydedilmesi için resmi bir talep için Birleşmiş Milletler’e sunulmadan önce belgenin şimdi Lübnan’ın bekçisi, başbakanı, savunma bakanı ve başkanı tarafından imzalanması gerekiyor. Ulaştırma Bakanı Michel Najjar düzenlediği basın toplantısında, savunma bakanı ve başbakan ve cumhurbaşkanı bu konuda endişeli olduğundan imzalanmasını beklediğini ifade etti.

Eski düşmanlar Lübnan ve İsrail arasında, potansiyel olarak gaz zengini bölgede hidrokarbon aramalarını geciktiren deniz sınırlarıyla ilgili anlaşmazlığı çözmek için Ekim ayında başlatıldı. Washington’un üç yıllık diplomasisinin doruk noktası olan görüşmeler o zamandan beri durdu. Müzakereler, on yıllardır devam eden çatışmaların ardından diplomatik ilişkileri bulunmayan iki ülke arasında güvenlik dışı ilk görüşmeler oldu. Sınır sorununun çözülmesi, her iki tarafta da kazançlı petrol ve gaz anlaşmalarının önünü açabilir. İsrail halihazırda devasa açık deniz alanlarından gaz pompalıyor, ancak Lübnan henüz kendi sularında ticari gaz rezervleri bulamadı. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Lübnan’ın son hamlesinin ortak bir çözüme ulaşmaya yardımcı olmaktan çok görüşmeleri raydan çıkaracağını belirtti. Lübnan’ın tek taraflı tedbirlerinin elbette İsrail tarafından paralel tedbirlerle cevaplanacağını ifade etti. 1975-1990 iç savaşından bu yana en kötü ekonomik krizine saplanmış olan Lübnan, deniz sınırı anlaşmazlığını çözmek istiyor, böylece açık deniz petrol ve gaz arayışına devam edebiliyor. Hidrokarbon arayışı, hem Kıbrıs hem de Yunanistan tarafından talep edilen sularda Türkiye’nin tekrarlanan arama ve sondaj operasyonlarının ardından Doğu Akdeniz’deki gerilimi şimdiden artırdı. Lübnan siyasetinde önemli bir güç olan silahlı hareket Hizbullah, denizcilik görüşmelerini eleştirmişti. İsrail ve Hizbullah en son 2006’da savaştılar ve her iki taraf da ara sıra sınır ötesi ateş alışverişinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.