islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5541
EURO
34,8975
ALTIN
2.435,78
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Somalili milletvekilleri, dolaylı seçimler için oy verdi

Somali’nin alt meclisi, geçen yıl varılan ve ülkenin dolaylı seçimler düzenlemesine izin verecek bir anlaşmanın eski haline getirilmesi için oybirliği ile oy kullandı.

Somalili milletvekilleri, dolaylı seçimler için oy verdi

Somali’nin alt meclisi, geçen yıl varılan ve ülkenin dolaylı seçimler düzenlemesine izin verecek bir anlaşmanın eski haline getirilmesi için oybirliği ile oy kullandı.

Mirat Haber Ajansı

Somali’nin alt meclisi, geçen yıl varılan ve ülkenin dolaylı seçimler düzenlemesine izin verecek bir anlaşmanın eski haline getirilmesi için oybirliği ile oy kullandı. Geçen ay, parlamento, Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Mohamed’in görev süresini iki yıl uzatmak ve ülkenin gelecekteki anketlerini bir kişi-bir oy sistemi altında yapması için oy kullandı. Ancak hareket, senato, başbakan, muhalefet liderleri ve ülkenin altı federal üye devletinden dördü tarafından reddedilerek başkent Mogadişu’da bir açmaza yol açtı.

President Farmaajo's term ended on Monday [Feisal Omar/Reuters]

Cumartesi günü, Meclis Başkanı Mohamed Mursal 140 milletvekilinin dolaylı anketleri eski haline getirmek için oy kullandığını ifade etti. Somali’nin aşiret büyükleri tarafından seçilen özel delegeler, Eylül 2020 anlaşmasına göre cumhurbaşkanını seçecek olan milletvekillerini seçecek. Hiçbir milletvekili itirazda bulunmadı. Halk arasında Farmaajo olarak bilinen Mohamed, oylamadan kısa bir süre önce parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, milletvekillerini anlaşmanın geri dönüşünü desteklemeye çağırdı. Başbakan Mohamed Hussein Roble’a, seçimlerin barışçıl ve istikrarlı bir atmosferde geçmesini sağlamak için temel seçim güvenliği düzenlemeleri de dahil olmak üzere seçim sürecinin hazırlık sürecine ve uygulanmasına öncülük etmesi için talimat verdiğini ifade etti.

Parlamentonun alt meclisinde yapılan oylamanın ardından yaptığı konuşmada, Başbakan Muhammed Hüseyin Roble orduya kışlalara dönmesini emretti ve siyasileri şiddeti kışkırtmaktan kaçınmaya çağırdı. Pazar günü, cumhurbaşkanının lehine ve aleyhine ağır silahlı gruplar arasında topyekun savaş korkusu uyandıran çatışmaların ardından 60.000 ila 100.000 arasında insan evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Somali, 1969’dan beri doğrudan bir kişi bir oyla seçim yapmadı ve güvenlik sorunları ya da siyasi irade eksikliği nedeniyle bozulan bir seçim örgütleme çabalarını tekrarladı. Dolaylı model daha önce kullanılmıştı. Bu sefer, oy kullanma yerlerinin iki katına çıkması ve 2017’deki son seçime göre neredeyse iki kat daha fazla delege oy kullanması ile kapsayıcılık açısından daha da ileri gidecekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.