islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4752
EURO
34,8856
ALTIN
2.433,53
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Somali’nin Egemenlik Savunmasında Türkiye ile Anlaşma

Somali’nin Egemenlik Savunmasında Türkiye ile Anlaşma
1 Mart 2024 09:00
A+
A-

Somali Cumhuriyeti Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Hasan Muallim Mahmud, Türkiye ile yapılan savunma anlaşmasının kimsenin hakkının ihlali anlamına gelmediğini söyledi. Bundan ziyade savunma güvenliği alanlarıyla ilgili olduğunu, kalkınmayı sağlamak ve halkın refahı için yapıldığını belirtti. Muallim Mahmud: “Saldırı gördüğümüzde kollarımızı kavuşturamayız ki biz de bunu gördük.” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz günlerde Somali hükümeti ve parlamentosu, Etiyopya ve Afrika bölgesi ile yaşanan gerginlikler ve Babü’l-Mendeb’de yaşanan son olaylar karşısında Türkiye ile bir savunma anlaşması üzerinde anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşmanın neden Türkiye ile yapıldığı kendisine sorulduğunda ise Mahmud; “Biz farklı kapıları çalıyorduk. Fakat bize ilk cevap verenler onlardı. Öte yandan destek, çeşitli şekillerde geliyor. Farklı yollardan ve kurumlardan destek aldık, bu yüzden Türkiye’nin gösterdiği çabaya minnettarız. Sadece bugün değil, yıllardır da bu şekilde yanıt veriyor.” şeklinde cevapladı. Bu sözlerinin ardından şöyle devam etti: Afrika kıtasında hepimizin beraberce dünyaya yetişmesi gerekiyor. Ekonomik kalkınmaya ve halkımıza refahı getirmeye ihtiyacımız var. Şu anda işbirliğinin çatışmadan daha iyi olduğunun farkına varıldığı bir andayız. Yüzyıllardır komşumuz olan Etiyopya, Musa Bihî isimli bir bölge lideriyle sözde mutabakat zaptı imzaladığını iddia ederek provokatif bir adım atmaya karar verdi. Bu da başlı başına bir olay ve uluslararası anlaşmaların ihlalidir.

Biz Somali’de neler yaşadığımızı biliyoruz ve derslerimizi aldık, bu yüzden aşağıdan yukarıya doğru halkımızdan başlıyoruz. Anayasamızı hazırlarken birlik içindeyiz ve halkımız topraklarımızı savunabilecek kapasitede. Ancak bu noktada öncelikle tüm enerjimizi ekonomik büyümeye ve sosyal kalkınmaya yönlendirmeyi umuyoruz ve bir kez daha tekrar ediyorum: Barış istiyoruz ama aynı zamanda egemenliğimizi ve siyasi bağımsızlığımızı savunmaya da hazırız.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

https://www.aljazeera.net/news/2024/2/28/%d9%88%d8%b2%d9%8a%d8%b1-%d8%a7%d9%84%d8%b9%d8%af%d9%84-%d8%a7%d9%84%d8%b5%d9%88%d9%85%d8%a7%d9%84%d9%8a-%d8%a7%d8%aa%d9%81%d8%a7%d9%82%d9%86%d8%a7-%d9%85%d8%b9-%d8%aa%d8%b1%d9%83%d9%8a%d8%a7

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.