islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5192
EURO
34,9079
ALTIN
2.423,37
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Türkiye Türksat 5A uydusu Elon Musk’ın şirketi SpaceX’le beraber yörüngede

Türkiye Türksat 5A uydusu Elon Musk’ın şirketi SpaceX’le beraber yörüngede
Mirat Haber Ajansı

SpaceX, 7 Ocak’ta dünyanın uzaydaki yörüngesine bir Türk haberleşme uydusu göndererdi.  Yeni yıla fırlatma dolu bir yıl olmasını dileyen firma fırlatma işlemini  Türkiye saatine göre saat 05:00’de yaptı.  Planlanan fırlatma, 7 Ocak 21: 15’te Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan gerçekleşti. Uzay Fırlatma Kompleksi no 40’tan 70m uzunluğunda bir Falcon 9 roketi fırlatıldı. Roket, dört saatlik süre içinde Türksat 5A uydusunu uzaydaki yörüngesine taşıdı.

SpaceX gecikmeyi açıkladı

SpaceX, canlı lansman yayını sırasında, kısa gecikmenin menzil altı izleme sorunundan kaynaklandığını söyledi. İki aşamalı Falcon 9, fırlatma rampasından fırlarken gece gökyüzünü aydınlattı. Roket Uzay Sahili üzerinde asılı bulutlara tırmanırken, roketin dokuz birinci aşama motorunun ışıltısı geceyi gündüze çevirdi. Motorların gürültüsü, roket gözden kaybolduktan çok sonra duyulabiliyordu. Dün geceki görev, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonunda yılın ilk fırlatılışı oldu ve roketin ilk etabı, SpaceX’in Atlantik Okyanusu’nda konuşlanmış iki büyük dron gemisinden birine indi.

Türksat 5A üç kıtayı kapsayan geniş aralığa sahip

Roketin dokuz adet birinci  Merlin 1D motorundan 1,7 milyon pound’un üzerinde itme gücüyle çalışan Falcon 9, 3.500 kilogramlık Türksat 5A uydusunu, kalkıştan yaklaşık 33 dakika sonra yörüngeye bıraktı. Uzay aracı yaklaşık 15 yıl çalışacak şekilde tasarlandı ve Türkiye, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’nın bazı bölgelerine geniş bant kapsama alanı sağlıyor. SpaceX, uzay aracının muadili Türksat 5B’yi de bu yılın sonlarında fırlatacak. Türksatlar, Türkiye’nin uzaydaki varlığını tartışmasız genişletme çabasının bir parçası.

SpaceX, protestolara rağmen devam etti

Ekim ayında aktivistler SpaceX’e Türksat 5A lansmanını durdurması için baskı yapmaya başladı. SpaceX’in Hawthorne, California’daki karargahının önünde protesto gösterileri gerçekleştirdiler ve Türkiye’nin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmadaki rolünü ve misyonun uçmaması gerektiğine işaret etti. Protesto girişimleri başarısız oldu.

Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan: İlk aramayı yaptı

Lansman öncesinde konuşan Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye’ye uzaydaki kabiliyetini artırma fırsatı veren en yeni nesil uydulardan biri olan Türksat 5A’yı aradı. Bakan, Türksat 5A ile öncelikle yörünge haklarımızı koruyacağımızı söyledi. Sayan, SpaceX’in Cape Canaveral’daki görev kontrol merkezi önünde muhabirlere yaptığı açıklamada uydu, yayın ve iletişim yoluyla, özellikle Ku-bandı ile kırsal alanlara internet hizmetleri yoluyla ticari hizmetler sunacağını söyledi. Türksat 5A’nın yörüngesine girmesi yaklaşık 140 gün sürecek. Ardından uydu bir ay boyunca test edilecek. Başkent Ankara’daki Türksat tesisinde kontrol edilecek. Uydu, Airbus Savunma ve Uzay tarafından önemli Türk katkılarıyla inşa edildi. Uydu 42 transponder taşıyacak ve 31 derece Doğu’da kullanılmayan bir Türk yörünge yuvasına yerleştirilecek.

Bakan Adil Karaismailoğlu :5B ve 6A uyduları için tarih verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ülkemize gurur verene projelerden bir tanesini, yıllar süren çalışmaların sonunda gerçekleştirdik. Bugün uydumuz başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı ve 4 ay sürecek yolculuğuna çıktı. 4 ayın sonunda yörüngesine yerleşecek, testlerimizi tamamladıktan sonra tüm dünyaya hizmet etmeye başlayacak. Böylece Uzay Vatan’da da varlığımızı, gücümüzü bütün dünyaya hissettrimiş oluyoruz” dedi. Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5A, 5B ve 6A dahil yeni haberleşme uydularının ülkeyi uzayda daha güçlü hale getireceğini söyledi. 5B ‘nin fırlatılmasının Haziran ayı için planladıklarının haberini verdi.

ETİKETLER: Spacex
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.