islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Trump, Kongre Binası kaosunun ardından görevden alma ve olası görevden alma çağrılarıyla karşı karşıya

Trump, Kongre Binası kaosunun ardından görevden alma ve olası görevden alma çağrılarıyla karşı karşıya
Mirat Haber Ajansı

Kongre’deki Demokratlar, Perşembe günü Başkan Yardımcısı Mike Pence ve kabineye sarsıcı bir ültimatom verdiler. Amerikan anayasasının başkanları görevden almaya ilişkin 25. ek maddesini yürülüğe koymazlarsa ve Başkan Trump’ın yetkilerini ellerinden almazlarsa başka bir suçlama üstlenmekle tehdit ettiler. Kongre Başkan olarak seçilen Joe Biden’ın zaferini onaylarken, Trump, destekçileri Amerikan demokrasisine çarpıcı bir saldırıda bulundu.

Trump taraftarlarının Kongre binasına girmesi

Trump destekçileri ABD Başkenti’ne zarar verdikten sonra kongre binasına girdi. Trump, ikinci bir suçlama tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Çarşamba günü binlerce destekçiye seçim sonuçlarını protesto etmek için Kongre Binası’na yürüdüklerini söylemesi olayın başlamasına neden olduğu iddia edilmekte. Demokratlar, Trump’ın konuşmasının, polis memurları ile çatışmaya girip, kongre binasını işgal eden ve kongre üyelerinin güvenliklerini tehlikeye sokması için öfkeli kalabalığın üyelerini heveslendirdiğini söylüyor. Demokrat liderler Trump’ın görevden alınmasını talep ederken, Trump yaşananlardan sonra resmi bir taviz vermeye hiç olmadığı kadar yaklaştı. Yeni yönetimin 20 Ocak’ta yemin edeceğini kabul etti ve Perşembe akşamı yayınlanan bir videoda sorunsuz bir geçiş sağlayacağına söz verdi. Başkan, isyancıların Amerikan demokrasisinin koltuğunu kirlettiğini ve sorumlu tutulmaları gerektiğini söyleyerek Çarşamba günkü şiddeti kınadı. Ancak bir gün önce Trump, destekçilerine çok özel olduklarını ve Kongre Binası’na girdikten sonra onları eve gitmeye çağırdığı için onları sevdiğini söylemişti.

Trump’ın Trump çark etti izlenimi

Dün yaptığı açıklamada Trump, nadiren görülen uzlaştırıcı bir tutum benimsedi. Başkan Perşembe günü yaptığı açıklamada, bir ülkenin henüz yoğun bir seçim sürecinden geçtiğini ve duyguların yüksek olduğunu, ama şimdi sinirlerin soğuması ve sakinleşmesi gerektiğini söyledi. Açıklama, 3 Kasım seçimlerinde galip geldiği konusunda ısrar ederek aylarca zaman harcayan Trump için sert bir ters dönüş niteliğinde oldu. Trump en son 6 Ocak konuşması dahil sürekli olarak yaygın sahtekarlık iddiasında bulundu ve bunların belgelerini paylaştı. Perşembe sabahı yardımcısı aracılığıyla bir açıklama yaptığında, Trump hâlâ seçimin çalındığını iddia ediyordu. Videoda, amacının oyların bütünlüğünü sağlamak olduğunu söyleyerek mahkemede seçime itiraz etme çabalarını savundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.