Sri Lanka Çin’e Olan Borçlarını Ödemekte Zorlanıyor

Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesinin anahtar ülkelerinden Sri Lanka, borçlarının tekrardan yapılandırılmasına yardımcı olması amacıyla Pekin’in desteğini istedi.

Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesinin anahtar ülkelerinden Sri Lanka, borçlarının yeniden yapılandırılmasına yardım etmesi için Pekin’in desteğini talep etti. Döviz krizi içerisinde olan ülkenin bu sene Çin’e 4,5 milyar dolar ödemede bulunması gerekiyor.

Başta ABD’nin bulunduğu batılı birçok ülkenin ‘borç tuzağı’ olarak niteledikleri Çin’in ‘Kuşak Yol’ projesinin anahtar ülkelerinden Sri Lanka temerrüt riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ada ülkesini ziyareti esnasında Devlet Başkanlığı yazılı bir açıklamada bulunarak borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etti. Açıklamada, “Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan ekonomik krize çözüm olarak borç geri ödemelerinin yeniden yapılandırılmasına dikkat edilmesi ülke için büyük bir rahatlama yaratacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

ÇİN BAZI İMTİYAZLAR İSTEDİ

Çin’den ülkeye yapılan ihracat için de bazı imtiyazlar istenirken ayrıntılar açıklanmadı. Fakat Çinli turistlerin ada ülkesini ziyaret etmeleri amacıyla kısıtlamaların gevşetilmesi de istendi.

Sri Lanka’nın uluslararası mali piyasalar, Asya Gelişim Bankası ve Japonya’dan sonra en fazla borçlandığı Çin, geçen 10 yılda otoyol, liman ve havalimanları yapımı için ada ülkesine 5 milyar dolar kredi desteği sağladı.

Bazı eleştirmenler bu kredilerin, geri dönüşümü olmayan projelere verildiğini ileri sürerken Pekin bu iddiaları kabul etmiyor.

Sri Lanka yönetiminin bu sene Pekin’e 4,5 milyar dolar borç ödemesinde bulunması gerekiyor. Pekin geçtiğimiz günlerde ada ülkesi ile swap anlaşması gerçekleştirerek bu ülkenin rezervlerinin artmasını sağladı.

Sri Lanka Merkez Bankası, borç geri ödemelerinin zamanında yapılacağıyla ilgili birkaç açıklamada bulundu ve ocak ayı ödemesinin de ayrıldığına vurgu yaptı.

 

 

Recent Posts

  • Gündem

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan California Üniversitesi'nde…

43 dakika ago
  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

2 saat ago
  • Gündem

İrlanda’da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

3 saat ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

4 saat ago
  • Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt…

5 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR III

Rabbimiz Mülk suresinde de şöyle soruyor: “Bu sular çekilse/susuz kalsanız, kaynağından fışkıran lezzetli suları size…

6 saat ago