islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Sri Lanka Çin’e Olan Borçlarını Ödemekte Zorlanıyor

Sri Lanka Çin’e Olan Borçlarını Ödemekte Zorlanıyor
10 Ocak 2022 19:46
A+
A-

Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesinin anahtar ülkelerinden Sri Lanka, borçlarının tekrardan yapılandırılmasına yardımcı olması amacıyla Pekin’in desteğini istedi.

Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesinin anahtar ülkelerinden Sri Lanka, borçlarının yeniden yapılandırılmasına yardım etmesi için Pekin’in desteğini talep etti. Döviz krizi içerisinde olan ülkenin bu sene Çin’e 4,5 milyar dolar ödemede bulunması gerekiyor.

Başta ABD’nin bulunduğu batılı birçok ülkenin ‘borç tuzağı’ olarak niteledikleri Çin’in ‘Kuşak Yol’ projesinin anahtar ülkelerinden Sri Lanka temerrüt riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ada ülkesini ziyareti esnasında Devlet Başkanlığı yazılı bir açıklamada bulunarak borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etti. Açıklamada, “Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan ekonomik krize çözüm olarak borç geri ödemelerinin yeniden yapılandırılmasına dikkat edilmesi ülke için büyük bir rahatlama yaratacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

ÇİN BAZI İMTİYAZLAR İSTEDİ

Çin’den ülkeye yapılan ihracat için de bazı imtiyazlar istenirken ayrıntılar açıklanmadı. Fakat Çinli turistlerin ada ülkesini ziyaret etmeleri amacıyla kısıtlamaların gevşetilmesi de istendi.

Sri Lanka’nın uluslararası mali piyasalar, Asya Gelişim Bankası ve Japonya’dan sonra en fazla borçlandığı Çin, geçen 10 yılda otoyol, liman ve havalimanları yapımı için ada ülkesine 5 milyar dolar kredi desteği sağladı.

Bazı eleştirmenler bu kredilerin, geri dönüşümü olmayan projelere verildiğini ileri sürerken Pekin bu iddiaları kabul etmiyor.

Sri Lanka yönetiminin bu sene Pekin’e 4,5 milyar dolar borç ödemesinde bulunması gerekiyor. Pekin geçtiğimiz günlerde ada ülkesi ile swap anlaşması gerçekleştirerek bu ülkenin rezervlerinin artmasını sağladı.

Sri Lanka Merkez Bankası, borç geri ödemelerinin zamanında yapılacağıyla ilgili birkaç açıklamada bulundu ve ocak ayı ödemesinin de ayrıldığına vurgu yaptı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.