islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5696
EURO
34,9113
ALTIN
2.423,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Sudan Çatışması Bankacılık Sistemini Yok Ediyor

Sudan Çatışması Bankacılık Sistemini Yok Ediyor
25 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Sudan’da bir aylık savaşın ardından aksaklıklar yaşayan bankacılık sistemi durma noktasına geldi.

Bin kişinin ölümüne, bir milyon kişinin de evini terk etmesine neden olan çatışmalar nedeniyle para transferleri durdu. Bu nedenle, banka çalışanları yalnızca sınırlı sayıda müşteriye az miktarda nakit verebiliyor.

Sudan Bankalar Federasyonu, birkaç gün önce yaptığı açıklamada şunu kaydetti: “Banka başkanları eğer uygun koşullar oluşursa, Hartum’daki bankacılık hizmetlerini eski haline getirmeye alışacaklar”.

Başkent Hartum’daki bir dizi banka şubesi, silahlı kişilerce kilitleri kırıldıktan sonra yağmalandı.

Bankacılık Uzmanı Muhammed Abdulaziz, mevcut durumu şu sözlerle açıkladı:

“Çalışmalarını kontrol eden bankaların sunucuları, Hartum’daki ana merkezde yoğunlaşmıştır. Çatışma nedeniyle personel oraya ulaşamıyor ve işletemiyor. Ayrıca, eyaletlerdeki şubeler, işlemler için kendilerine onay veren bankaların departmanlarıyla bağlantılarını kaybetti.

Sudan’ın fiili devlet Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah al-Burhan, bu duraksama nedeniyle Merkez Bankası başkanını değiştirmeye karar verdi ve rakibiMuhammed Hamdan Daklu liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri’nin tüm banka hesaplarının dondurulduğunu duyurdu.

Ancak uzmanlar, devletin Nisan ayı sonunda çalışanların ve emeklilerin maaşlarını ödeyememesi durumunda bu kararların uygulanabilirliğini sorguluyor.

 

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.asharq.com

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.