islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4977
EURO
34,6160
ALTIN
2.497,47
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

George Floyd Vakasından Sonra ABD Anarşi İçinde

George Floyd Vakasından Sonra ABD Anarşi İçinde

Mirat Haber Ajansı

Siyahi adam George Floyd’un sahte parayla alış veriş yapmasının ardından polisçe öldürülmesi polis cinayetleri konusunda Cumartesi gece başlayan gergin protestolar isyanlara dönüştü ve ABD’ye yayıldı. Protestolar ilk video kaydı yayınlandıktan sonra Salı günü Minnesota’nın Minneapolis kentinde başladı. 46 yaşındaki George Floyd, Pazartesi gecesi polis tarafından gözaltına alınmışken boğazı sıkılarak öldürüldüğü görülüyor. Beyaz bir polis memuru olan Derek Chauvin, Floyd’un nefes alamadığından ve öldürülmemesi için yalvarmasından şikayet ettikten sonra bile 8 dakikadan fazla süre boyunca maktulün boynuna dizini dayayarak ölmesine neden oldu. Polis memurları, Floyd’un sahte 20 dolarlık bir banknotla alış veriş etmesi konusunda bakkaldan gelen bir şikayete bakıyorlardı. Polis maktulün tutuklamaya fiziksel olarak direndiğini iddia etti. İlgili iki memur da Salı günü aöığa alındılar.

Yetkililer düzeni yeniden tesis etmeye zorlanıyorlar. Protestocular polisle çatıştı, hatta bazı binaları ateşe verdiler ve mağazalara ve diğer mülklere zarar verdi. Bilinmeyen bir saldırgan Cumartesi günü Detroit, Michigan’da bir kişiyi öldürerek bir arabadan bir protestocuya silah ateşledi. New York’ta, protestoculardan bir yolu tıkayan iki polis aracının videosu hızla viral hale geldi. Chauvin, cinayetten dört gün sonra Cuma öğleden sonra tutuklandı. Washington DC’de büyük eylemler oldu, Beyaz Saray çevrelendi, Donald Trump sığınağa kaçtı. Kentucky’de askerler bir adamı öldürdüler. Ülkenin her yerinde ordu birlikleri ve polis halkı durdurmaya çalışıyor ama asayişi sağlayamıyorlar. Trump ünlü 82. Hava Piyade tümenini olayları kontrol için Orta Batı’daki kentlere yolladı.

CNN ve MSNBC dahil olmak üzere çok sayıda medya kuruluşu, protestoları kapsayan personelinin kasıtlı olarak onlara ateş eden lastik mermiler tarafından vurulduğunu bildirdi. Birçok şehirdeki medya kuruluşları ve gazeteciler, polis tarafından kimyasal ajanlar ve lastik mermilerle hedef alındığını bildirdi. CNN’in protesto kapsamı ekibi de dahil olmak üzere birçok gazeteci tutuklandı. Savunma Bakanlığı, askeri polis birimlerini Minneapolis’e gitmek üzere tetikte tutmak için nadir bir adım attı. Minnesota valisi Tim Walz, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana devlet Muhafız birliklerinin en büyük görevlendirilmesini emrettiğini söyledi.

Bu sırada Donald Trump, protestocuları tehdit edip Twitter’da anarşist diyerek gerginlikleri ateşledi. “Yağma başladığında, atış başlar” yazdı. Twitter daha sonra Trump’ın tweet’ini gizleyerek “şiddeti yüceltme” kurallarını çiğnediğini söyledi. Twitter bçylelikle ilk kez bir ABD başlanını sansürledi. Trump ayrıca, siyasi muhaliflerinin kampanyalarına zarar vermek için şiddet sahneleri düzenlediğini iddia etti. Öte yandan, olası Demokrat başkan adayı Joe Biden, polis vahşeti protestolarının doğru ve gerekli olduğunu savundu, ancak şiddete son verilmesini istedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.