islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
ALTIN
2.497,31
BIST
9.438,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Özbekistan’da ölümcül baraj felaketi nedeniyle yargılama Taşkent’te devam ediyor

Özbekistan’da ölümcül baraj felaketi nedeniyle yargılama Taşkent’te devam ediyor
Mirat Haber Ajansı

Özbekistan’da geçen yıl ölümcül bir baraj patlamasında ihmal soncunda görevi kötüye kullanma ve diğer suçlardan yargılanan 17 kişinin davası Taşkent’te yeniden başladı. 5 Ocak’ta Taşkent Şehir Mahkemesi, davanın bazı konuları gizli olduğu için kapalı kapılar ardında görülen duruşmaya yeniden başladı. Enerji yetkilileri, devlet demiryolları şirketinin üst düzey yetkilileri ve barajın inşasında yer alan inşaat şirketlerinin liderlerinin de yer aldığı 17 sanık, 21 Aralık 2020 tarihinde yargılandı. Diğer suçlamalar arasında belge sahteciliği, zimmete para geçirme ve su dağıtım ve güvenlik yönetmeliklerinin ihlali yer alıyor. Ancak sanıklardan bazılarının yakınları, yargılananların çoğunun yalnızca “günah keçisi” olduğunu söylerken, trajediden sorumlu daha üst düzey yetkililerin adaletten kaçtıklarını belirttiler.

Doğu Özbek bölgesindeki Sardoba Rezervuarı’nın barajı 1 Mayıs 2020’nin başlarında patladı. Altı kişinin ölümüne ve en az 70.000 kişinin evlerinin zarar görmesine neden oldu. Komşu Kazakistan’da da 600’den fazla ev sular altında kaldı. Sardoba Rezervuarı, yedi yıllık inşaat çalışmalarının ardından 2017 yılında tamamlanmıştı. Kazak yetkililer, taşan suyun 400.000 dolardan fazla değeri olan ürün hasarı verdiğini söyledi.

Varlık içinde yokluk

Özbekistan Cumhuriyeti olarak Orta Asya’da yer alan Sovyet Birliği’nden bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir. Ülke nüfusu, 33,254,100 milyon. Ülke coğrafi konumu itibari ile Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Afganistan gibi ülkelere kara sınıra sahip. Ülkenin başkenti Taşkent. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 50,5 milyar  USD, kişi başına düşen milli gelir ise çok düşük bir miktar olan  yılda 1.500 dolar. Özbekistan için zenginlikler içinde fakirlik yaşayan klasik bir Orta Asya Türk cumhuriyeti dememiz mümkün.

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.