islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Irak Başbakanı Kazımi ortak açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Irak Başbakanı Kazımi ortak açıklama yaptı

Mirat Haber Ajansı

Zayıflayan ilişkilerin canlandırılması için Ankara’ya gelen Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ikili ilişkilerin ve bölgesel gelişmelerin değerlendirildiği toplantı sonrası bir imza töreni gerçekleştirildi ve ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazimi’yle ortak düşman DAEŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürmeye karar verdiklerini bildirerek, 2020’de başta koronavirüs olmak üzere çeşitli imtihanlarla karşı karşıya kalındığını, Iraklılara destek verildiğini, komşu Irak’ın siyasi birliğiyle toprak bütünlüğünün korunmasına önem atfedildiğinin herkesçe malum olduğunu belirtti. Irak’ın yeniden imarı çerçevesinde her türlü katkıya hazır olduklarını vurgulayan Başkan Erdoğan, mezhebi veya etnik ayrım yapmadan Türkmen, Kürt, Arap, Şii ve Sünnisi ile Irak halkının tamamını öz kardeş gördüklerini vurguladı. Başbakan Kazimi’nin uzun bir sürenin ardından Irak kabinesine tekrar bir Türkmen bakana yer vermesi de Erdoğan’ın bu inancını güçlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke işadamlarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için ahdi zeminin güçlendirilmesi hususunda mutabakatı sözlerinde ele alarak imzalanan çifte verginin önlenmesi anlaşmasının bunun göstergesi olduğunu ifade etti. Özellikle enerji sektöründe büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğu, DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan boru hattının tamiratının tamamlanarak Kerkük petrollerinin bir an önce yeniden ve daha yüksek miktarda dünya piyasalarına sunulmasının beklendiği de basın açıklamasında belirtildi. Dünyadaki suyun kullanımının konusunda teknolojinin sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanmanın artık zorunlu hale geldiği, Türkiye’nin sulama teknolojileri, atık su teknolojilerinde ciddi mesafe katetmiş durumunda olduğunu eski bakan Veysel Eroğlu’nun hazırladığı eylem planını Iraklı kardeşlerimizle paylaştıklarını ifade etti. Türkiye olarak suyun bir anlaşmazlık unsuru değil, işbirliği alanı olarak değerlendirilmesini vurgulayan Erdoğan, Irak’la bunu başaracaklarına inancını ortaya koydu.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Irak’ın dostu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği yakın ilgi ve misafirperverliğe teşekkür ederek konuları karşılıklı saygı ve iki ülkenin çıkarlarını öne alacak yaklaşımla ele alma arzusu içerisinde düzeyli stratejik işbirliği toplantısının bir sonrakini ilk fırsatta yapmak arzusunda olduklarını belirtti. Eski istihbarat şefi şimdiki başbakan, Türkiye’yi tehdit eden hiçbir oluşuma müsamaha göstermelerinin mümkün olmadığını, DAEŞ’in geride bıraktığı yıkımı Türkiye ile yapacakları işbirliğiyle imar edebileceklerini, Irak’ın kapılarının tüm Türk iş insanları ve yatırımcılara açık olduğunu söyledi.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.