islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5697
EURO
34,8528
ALTIN
2.433,62
BIST
9.723,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Sudan’ın eski başbakanı Sadık el-Mehdi, COVID-19’dan öldü

Sudan’ın eski başbakanı Sadık el-Mehdi, COVID-19’dan öldü

Mirat Haber Ajansı

Eski Sudan Başbakanı Sadık el-Mehdi, koronavirüs enfeksiyonundan yaşamını yitirdi. Öldüğünde 84 yaşındaydı. Kısa bir açıklamada, el-Mehdi’nin ailesi, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki hastaneye kaldırıldıktan üç hafta sonra Perşembe günü öldüğünü söyledi. El-Mehdi, Sudan’ın demokratik olarak seçilen son başbakanıydı ve 1989’da eski Başkan Ömer el Beşir’i iktidara getiren askeri darbede devrildi. Ilımlı Ümmet Partisi, Beşir yönetimindeki en büyük muhalefet partilerinden biriydi ve el-Mehdi, devrildikten sonra bile etkili bir figür olarak kaldı.

Geçen ay, el-Mehdi’nin ailesi COVID-19 testinin pozitif çıktığını ve Sudan’daki hastanede birkaç gün kaldıktan sonra tedavi için Birleşik Arap Emirlikleri’ne transfer edildiğini söyledi. Ümmet Partisi yaptığı açıklamada, el-Mehdi’nin Cuma sabahı Sudan’ın Omdurman kentinde toprağa verileceğini söyledi. Resmi Sudan haber ajansı, el-Mehdi’nin 65 yıldan fazla bir süredir Sudan siyasetinde ve kamusal yaşamında benzersiz bir figür olduğunu, olayları şekillendirdiğini ve ülkenin gidişatına ve gelişimine büyük katkı sağladığını söyledi. Ayrıca, Sudan’da demokrasiye olan bağlılığını da övdü. El-Mehdi, tıpkı kötüleşen ekonomik koşullar ve El Beşir’in iktidarı üzerindeki protestolar gibi, bir yıl süren kendi sürgününün ardından Aralık 2018’de Sudan’a döndü. Gösteriler sırasında gözaltına alınanlar arasında Ümmet Partisi genel başkan yardımcısı kızı Meryem Sadık el-Mehdi de vardı. Ordu, Beşir’i iktidardan zorladıktan sonra, el-Mehdi, karşı darbe riskleri konusunda uyarıda bulunarak, paramiliter Hızlı Destek Güçlerinin (RSF) sivillere tabi olması çağrısında bulunarak sivil yönetime geçiş için baskı yapmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.