islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3228
EURO
35,0703
ALTIN
2.306,75
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Etiyopya: güvenlik-lojistik zorluklardan seçimler yine erteledi

Etiyopya, bazı muhalefet partilerinin katılmayacağını söylemesi ve ülkenin Tigray bölgesinde bir çatışma olması nedeniyle seçim yapılamayacağı gerekçesi sonucu ulusal seçimleri tekrar erteledi.

Etiyopya: güvenlik-lojistik zorluklardan seçimler yine erteledi
Mirat Haber Ajansı

Etiyopya, bazı muhalefet partilerinin katılmayacağını söylemesi ve ülkenin Tigray bölgesinde bir çatışma olması nedeniyle seçim yapılamayacağı gerekçesi sonucu ulusal seçimleri tekrar erteledi. Karar, Başbakan Abiy Ahmed’in iktidarı merkezileştirme çabalarını daha da karmaşık hale getiriyor. Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu başkanı Birtukan Mideksa yaptığı açıklamada, sandıkların açılması ve seçmen kayıtlarındaki gecikmelerin, başlangıçta 5 Haziran olarak planlanan oylama gününü ileri ittiğini söyledi. Ek haftalar veya günler, geciken görevleri tamamlamak için gerekli, ancak bu üç haftadan fazla mümkün değil. Mideksa, seçmen kayıtlarının sonuçlandırılması, seçim personelinin eğitilmesi, oy pusulalarının basılması ve dağıtılması gibi çeşitli lojistik gecikmelere işaret etti.

İlk erteleme savaş çıkarmıştı

Seçime sadece haftalar kala, kampanyalar başlarken gelen bu karar üzerine birkaç muhalefet partisi, bunu bir “saçmalık” olarak nitelendirerek oylamayı boykot etmeyi planlamakta. Seçimler başlangıçta geçen yıl Ağustos için planlanmıştı ancak ilk seferinde koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi. O dönemde kuzey bölgesini yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) bu ertelemeye direnmiş ve eylül ayında bölgesel seçimlerini yapmıştı. Bu hareket, TPLF ile Addis Ababa’daki merkezi hükümet arasında Kasım başından beri devam eden bir çatışmayı tetikledi. Tigray’deki çatışmalar binlerce cana mal oldu ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil Batı ülkelerinin altı milyon nüfuslu bölgedeki Tigrayanlar’a karşı “etnik temizlik” yapıldığını iddia etmesine yol açtı. 2018’de göreve geldikten sonra kapsamlı siyasi reformlar başlatan ve ertesi yıl Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Hristiyan çoğunluklu 115 milyonluk ülkenin Müslüman başbakanı Abiy, bu seçimin özgür ve adil olacağına defalarca söz vermişti. Etiyopya Refah Partisi ulusal mecliste sandalyelerin çoğunu kazanırsa Abiy görevinde kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.