islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5698
EURO
34,6715
ALTIN
2.503,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Suriye, Narko Devlet Oldu

Suriye, Narko Devlet Oldu

Amerikan New York Times gazetesi, Suriye’deki Beşşar Esed rejimine yakın isimlerin yasa dışı uyuşturucu üretip satarak ülkeyi bir “narko-devlete” çevirdikleri iddiasında bulundu.
New York Times’da yayınlanan makalede, 10 yıldır devam eden iç savaşın külleri üstünde rejim lideri Beşşar Esed’in ortakları ve akrabalarının kurduğu milyarlarca dolarlık yasa dışı uyuşturucu sanayisinin, Suriye’nin yasal ihracatını geride bırakarak ülkeyi dünyanın en yeni uyuşturucu devletine çevirdiği savunuldu.
Ülkedeki ana üretimin, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinde yaygın olarak tüketilen uyarıcı hap olduğunun vurgulandığı makalede, faaliyetlerin ülke geneline yayılan üretimhanelerde, hapların ihraç edilmek amacıyla gizlendiği paketleme yerlerinde ve onları yurt dışındaki ağlarda dağıtan kaçakçılık ağı üzerinden yürütüldüğü belirtildi.
Makalede, 10 ülkede polis yetkilileri, uluslararası ve bölgesel uyuşturucu uzmanları, uyuşturucu ticareti noktasında bilgiye sahip olan Suriyeliler ve ABD yetkilileri ile gerçekleştirdikleri görüşmeler sonrasında üretim ve dağıtımın önemli bir kısmının Suriye’deki rejimin en güçlü figürlerinden olan Esed’in küçük kardeşi Mahir Esed’in komuta ettiği Suriye Silahlı Kuvvetleri Dördüncü Zırhlı Tümeni tarafından gerçekleştirdiği ifade edildi.
Dördüncü Zırhlı Tümeni’nin Tümgeneral Hasan Bilal yönetiminde yer alan güvenlik birimini, uyuşturucu ağının sinir sistemi olarak nitelendirdiği makalede, endüstrinin diğer temel figürleri arasında rejime ve Hizbullah’a yakın iş adamlarının ve soyadları ile bütün yasa dışı faaliyetleri gerçekleştirme imkanına sahip olan Esed’in akrabalarının bulunduğu vurgulandı.
Siyaset ve iş dünyası figürlerinin, ülke ekonomisini perişan eden ve halkı yoksulluğa mahkum eden iç savaş sonrasında, Amerikan ekonomik yaptırımlarını aşarak nakit paraya ulaşmak için uyuşturucu ticareti yaptığı ifade edilen makalede, ülkede uyuşturucu ticaretinin yasal ihracatı da geçtiğine işaret edildi.
Makalede, son senelerde Yunanistan, İtalya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde yakalanan milyonlarca hapın büyük kısmının Suriye kaynaklı olduğu belirtildi.
Geçen sene İtalya’da yaklaşık 84 milyon, bu yıl Malezya’da ise 94 milyon uyarıcı hapın yakalandığı kaydedilen makalede, yetkililerin ele geçirilen miktarın ticaretin çok küçük bir kısmını ortaya koyduğunu anlattığı kaydedildi.
Bu yıl dünyada yakalanan 250 milyon uyarıcı hapın, 4 yıl öncesinden 18 kat fazla olduğu vurgulanan makalede, görüşlere de yer verildi.
Bölgesel güvenlik uzmanları, uyarıcı haplar için kurulan kaçakçılık ağının daha tehlikeli uyuşturucular için kullanılmaya başlandığı noktasında uyarıda bulunurken, uyuşturucuyla mücadele noktasında en büyük problemin, arkasında bu faaliyeti bitirmek istemeyen bir rejimin bulunması olduğunu kaydetti.
Eski ABD Başkanı Donald Trump zamanında Suriye özel temsilciliğini yürüten Joel Rayburn de “İş birliği yapmak için Suriye rejimine başvurmanın hiçbir anlamı yok. Uyuşturucuyu rejim ihraç ediyor. Uyuşturucu kartellerini görmezden geliyor değiller. Rejimin kendisi uyuşturucu karteli.” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.