islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

SUUDİ ARABİSTAN 5 PROJE İLE TEMİZ ENERJİ DÜNYASINDA GÜÇLENİYOR

SUUDİ ARABİSTAN 5 PROJE İLE TEMİZ ENERJİ DÜNYASINDA GÜÇLENİYOR
5 Ekim 2022 09:00
A+
A-

Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını yenilenebilir enerjiden üretme planları dahilinde, Suudi Enerji Tedarik Şirketi, yenilenebilir enerji kullanarak elektrik üretmek için rekabet edecek 5 yeni proje başlattığını duyurdu.

Söz konusu bu beş proje, Suudi Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı projelerinin dördüncü aşamasında geliyor. Diğer taraftan bu 5 proje, Krallığın yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek için optimum enerji karışımına ulaşma, her biri için %50 gaz kullanma, ve 2030 yılına kadar elektrik üretmek için kullanılacak olan sıvı yakıtların yerini alacak.

Suudi Enerji Tedarik Şirketi’ne göre, bu projelerin toplam kapasitesi 3.300 megavat olup, rüzgar enerjisinden yararlanmak için 3 proje, güneş enerjisinden yararlanmak için ise 2 adet proje içermektedir.

Bu aşamadaki rüzgar enerjisi üretim projelerinin toplam kapasitesi 1.800 megawata ulaştı. Bu da Yanbu şehrinde 700 megawatt kapasiteli bir projeye, Ghat şehrinde 600 megawatt kapasiteli bir projeye ve Waad’da ise 500 megavat kapasiteli bir projeye dağıtılmış.

Bunun yanı sıra Güneşten enerji üretim projelerinden 1500 megavat enerji elde edilmiş. Bu enerji kapasitesi ise iki projeye dağılmıştır. Bunlardan biri de Hanakiya şehrinde 1.100 megavat kapasiteye sahip, diğeri ise Tabarjal şehrinde 400 megavat kapasiteye sahiptir.

Stratejik Girişim

Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı, 2030 yılında gerçekleştirilmesi umulan siyasi hedef ve 2017 yılında başlatılan Suudi Krallığı Yenilenebilir Enerji Girişimi dahilinde yer alan bir Suudi stratejik girişimidir. Bu program, Krallığın yenilenebilir enerji üretimindeki payını maksimuma çıkarmayı ve karbondioksit emisyonlarını azaltmak hususundaki vaatlerini yerine getirmeyi amaçlamaktadır. Öte yandan aynı şekilde düzenli olarak 2023 yılına kadar toplam 9,5 gigawatt yenilenebilir enerji üretmeyi de hedeflemektedir.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkesindeki yenilenebilir enerji projelerinin sayısı, başta 300 megavat kapasiteli Sakaka güneş enerjisi projesi olmak üzere Krallığın çeşitli bölgelerine dağıtılan 13 projedir (bazıları ise halen uygulama aşamasındadır). , 400 megavat kapasiteli Dumat Al-Jandal rüzgar enerjisi projesi ve Al-Rass projesi Qassim’deki güneş fotovoltaik projesi, 600 megavat kapasiteli Shuaiba güneş enerjisi projesine ek olarak, 700 megavat kapasiteli güneş enerjisi projesi, ve 300 megavat kapasiteli Cidde güneş enerjisi projesi.

Bu beş yeni projenin öncekilere eklenmesiyle, Krallığın 2016 yılından bu yana başlattığı yenilenebilir enerji projelerinin sayısı 18 projeye çıkıyor.

Büyük Beklentiler

Geçen yıl yayınlanan bir Riyad Odası raporuna göre , Krallık’taki Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı projelerinin toplam üretim kapasitesinin yaklaşık 5,6 milyon megawatt/saat’e ulaşacağını ve temiz elektrik üretim kapasitesini 2030 yılına kadar 40 gigawatt güneş enerjisi ve 16 gigawatt enerji rüzgar ve 2,7 GW diğer yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere yaklaşık 58,7 gigawatt’a çıkaracağını tahmin ediyordu.

Suudi uzman ve ekonomi danışmanı Sultan Al-Khalidi, Krallığın yarışma için ortaya koyduğu yeni projelerle, yenilenebilir enerji kullanarak elektrik üretmeyi, petrol dışı kaynakları kullanarak elektrik için ek ihtiyaçlarını sağlamayı ve ekonominin çeşitlendirmesini hedeflediğine dikkat çekiyor.

Al-Khalidi, Al-Jazeera Net’e yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın petrol talebi açısından sürekli baskıyla karşı karşıya kalan en büyük petrol ülkelerinden biri olduğunu ve bu konunun petrol rezervlerinin çoğunu önemli ölçüde tüketebileceğini belirterek, Corona pandemisinin hemen ardından petrol talebinde meydana gelen artışa işaret etti.

Emisyon Azaltma

Al-Khalidi, karbon emisyonlarını azaltmanın, Krallığın rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve diğerleri gibi yenilenebilir enerji kullanımı yoluyla elektrik üretim projelerini genişletme eğiliminin arkasındaki ana hedeflerden biri olduğunu iddia etti. Ayrıca Krallığın özel olarak önlemeye çalıştığı petrol kullanımından kaynaklanan karbon emisyonlarının olumsuz olduğuna işaret ediyor.

Suudi Arabistan’ın karbon emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili anlaşmalara imza atan ülkelerden biri olduğunu ve bunun da onu yenilenebilir enerji kaynaklarından ya da güneş enerjisi üretmek için şehirlerin geliştirilmesinden, diğer elektrik enerjisi kaynaklarını aramaya ve kullanmaya kadar pek çok çalışmaya teşvik etti. Bu, Krallığın 2030 yılına kadar elektrik üretmek için kullanılan enerjinin %50’sini rüzgar ve güneş enerjisinden üretme çabası dahilinde gerçekleşmektedir.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın 2022 ve 2023’te 15 gigawatt üretim kapasiteli ek birkaç proje daha başlatması bekleniyor.

ETİKETLER: Manşet