EDİTÖRDEN

Suudi Arabistan Müslüman Kardeşleri kınamadığı için 100 İslami vaizi işten attı

Mirat Haber Ajansı

Suudi hükümeti, Müslüman Kardeşler’i talimat verildiği gibi kınamadığı için Mekke ve El-Kasım’daki camilerde vaaz veren 100 İslami imam ve vaizi görevden aldı. İslam İşleri Bakanlığı olan Dava ve Rehberlik, tüm imamlara ve vaizlere Müslüman Kardeşleri eleştirmeleri ve toplum içinde farklılıklara ve bölünmelere neden oldukları için onları suçlamaları için talimat verdi. Geçen ay, bakanlık vaizlere Cuma hutbesini Suudi Üst Düzey Akademisyenler Konseyi tarafından yayınlanan tartışmalı bir açıklamayı desteklemeye ayırmalarını emretti ve konsey, grubu İslam’ın gerçek öğretilerini temsil etmeyen, daha ziyade partizanına hizmet eden “terörist” bir örgüt olarak tanımladı.

Suudi Arabistan, 2014 yılında Müslüman Kardeşler’i resmi olarak terör örgütü ilan etti ve krallıkta yasakladı. Ancak, her zaman durum böyle değildi. 1950’lerde Suudi Arabistan, Mısır, Suriye ve başka yerlerde hapis ve baskıya maruz kalan binlerce Müslüman Kardeşler aktivistine barınak sağladı. Kardeşlik kısa sürede krallıkta nüfuz kazandı. İlişkilerde kopma Irak’ın 1990’da Kuveyt’i işgalinden ve 2003’te ABD öncülüğündeki Irak işgalinde Suudi Arabistan’ın müdahil olmasından sonra gerçekleşti. Grup, ABD’nin krallıktaki askeri varlığını açıkça eleştirdi ve ona bağlı kuruluşlar siyasi reformlar istedi. Yetkililer, kampanyayı bastırdı, ancak hareketi muhalefet ekmekle suçladı. 2002’de içişleri bakanı Kardeşliğin “krallıktaki tüm kötülüklerin kaynağı” olduğunu söyledi. Suudi Arabistan, 2013’te Mısır’da askeri darbeyi destekledi ve o zamanki Savunma Bakanı Abdül Fettah El Sisi, ülkenin Müslüman Kardeşlerden ilk demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirdi. Günümüzün otoriter Sisi rejimi, modern tarihin en acımasız ve baskıcı rejiminden biri olarak tanımlanıyor. Sisi yönetimi altında Mısır ordusu kontrolsüz bir güce sahip ve seçimler özgür ve adil değil. Rejim, muhaliflerine karşı hapis, işkence, yargısız infaz, ev yıkımı, zorla kaybetme ve cinsel şiddet uygulamakta.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Recent Posts

  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

36 dakika ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

2 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

3 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

4 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

5 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

6 saat ago