islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4752
EURO
34,8856
ALTIN
2.433,53
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

SUUDİ ARABİSTAN VE MISIR GAZZE İÇİN NE YAPTI?

SUUDİ ARABİSTAN VE MISIR GAZZE İÇİN NE YAPTI?
29 Ocak 2024 10:22
A+
A-

Önce haberi okuyalım. Sonra da yorumunu yaparız:

Mısır ve Suudi Arabistan Gazze’deki savaşı durdurma çağrısı yaptı. Ve yardım sağlamanın önceliğini ve önemini vurguladı.

Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları Kahire’de düzenledikleri basın toplantısında (EPA)

Kahire: Şarku’l Avsat

Mısır’ın başkenti Kahire’de bugün iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen Mısır-Suudi Arabistan istişarelerinde, bölge ülkeleri için tehdit oluşturan krizlere odaklanıldı. Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların durdurulması ve yardım sağlanmasının önceliğini vurgulandı. Filistin sorunu başta olmak üzere durumdaki gelişmeler konusunda iki ülke arasında koordinasyonun önemini ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bugün Kahire’de basın toplantısı düzenledi. Riyad’ın bölgesel konularda Mısır ile ortak koordinasyona istekli olduğunu söyledi.

Prens Faysal Uluslararası toplumun, Filistinlilerle ilgili bağlayıcı bir karar alması gerektiğini dile getirdi. Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını reddettiklerini vurguladı. Ayrıca bunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını istedi. Ve ablukanın kaldırılması, toplu cezalandırmanın ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin durdurulması gerektiğini vurguladı.

Şukri, uluslararası toplumu, İsrail’in herhangi bir karara uymayarak bölgeyi şiddet sarmalına sokma yönündeki eylemlerinden caydırmak amacıyla baskı yapmaya çağırdı.

Krizin iki devletli çözüm ilkesine uygun olarak çözülmesi ve insani yardıma erişimin sağlanması gerektiğini vurguladı.

YORUMUMUZ

İhvanü’l-müslimin ve onun Filistin kolu diyebileceğimiz Hamas’a karşı siyasi düşmanlık içinde  olan  bu iki ülke, Filistin halkı ve  her an bombalanan  yaklaşık 27 bin evladını kaybeden aç ve susuz Gazze halkı için ne yaptılar? Savaşın durma ve yardım sağlama çağrısını utanmadan kime yapıyorlar?

Suud, Arabistan İsrail’e karşı dilsiz. Netanyahu ise bu günlerde Mısır’la bir pürüz yaşamadıklarını beyan etti.

Oysa ki bu iki ülke birlikte hareket ederek ve seslerini yükselterek talepte bulunsalardı, yapılan yardımların olsun Gazze’ye düzenli ve devamlı girişlerini sağlayabilirlerdi.

Yazık, Suud ve Mısır halkları,  yönetimlerinin bu  duyarsız tavırlarını unutmayacaklarını ve bir bedel ödeteceklerini umuyoruz.

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE