islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5432
EURO
34,8629
ALTIN
2.427,81
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

SUUDİ ARABİSTAN’DA HACDAN ÖNCE MAYMUN ÇİÇEĞİ UYARISI

SUUDİ ARABİSTAN’DA HACDAN ÖNCE MAYMUN ÇİÇEĞİ UYARISI

Krallık tedavi planları hazırladı ve vatandaşları önleyici tedbirler almaya çağırdı.

21 Mayıs 2022 Cumartesi günü, Suudi Sağlık Bakanlığı, özellikle hac mevsimi yaklaşırken, Batı ülkelerinde vakaların ortaya çıkmasının ardından maymun çiçeği hakkında bir açıklama yayınladı.

Suudi resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanlığı “Avrupa ve Kuzey Amerika’nın bazı ülkelerinde son zamanlarda ortaya çıkmaya başlayan, 50 yıldan fazla bir süredir bazı Afrika ülkelerinde yerleşimci olan maymun çiçeği ile Krallık’ta hiçbir vaka tespit edilmediğini” doğruladı.

Bakanlık, herhangi bir vaka durumunda vakaları izlemek, araştırmak ve bunlarla ilgilenmek için tamamen hazır olduğunu belirterek, tüm tıbbi ve laboratuvar muayenelerinin mevcut olduğunu, ayrıca ortaya çıktıkları takdirde bu tür vakalarla başa çıkmak için bütünleştirilmiş bir önleyici ve tedavi edici plana ek olarak mevcut olduğunu belirtti.

Diğer yandan krallık, bu sezon temmuz ayının yaklaşık ilk çeyreğine denk gelen vakitte 2 milyon kadar hacı almaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan’daki sağlık yetkilileri, “Sağlıksal gidişatı takip etme, halk sağlığı kurumu tarafından yayınlanan farkındalık kılavuzlarının yanı sıra uyarı veren ikazların izlenmesi hususunda, özellikle hastalığın ortaya çıktığı ülkelerde gerekli önleyici tedbirleri belirlemek için yurtdışına seyahat edilmesi durumları için çağrıda bulundu.

Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülke, doğrulanmış veya doğrulanmaya yakın maymun çiçeği vakaları kaydetmiş. Bunun da hastalığın ciddiyeti ve diğer ülkelerdeki potansiyel yayılımı hakkındaki soruları arttırdığı görülmektedir.

Bakanlık, Krallık’taki uluslararası sağlık düzenlemeleri programının, hastalıkla ilgili herhangi bir güncellemenin ayrıntılarını öğrenmek veya Krallık’taki hastalıksal herhangi bir temas olmadığından emin olmak için dünyadaki herhangi bir vakayı izlemek için kiminle sürekli temas halinde olduğunu açıkladı.

Avrupa’da Maymun Çiçeğinin Oransal Yayılımı

Avrupa, diğer kıtalardan nispeten daha geniş bir yayılıma şahit olmaktadır. Çünkü Birleşik Devletler Cumartesi günü 11 yeni enfekte sayısı kaydetti ki bu da İngiltere, fransa, belçika, almanya, portekiz, İtalya, İsveç’te izlenen enfekte ile aynıdır. Nitekim Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bundan izole olduğu kaydedilmiştir.

Maymun çiçeği hastalığı ateş, kas ağrısı, genişlemiş lenf düğümleri, ellerde ve yüzde döküntülerin meydana geldiği, nadir görülen bir hastalıktır.

Sağlık kuruluşlarına göre, virüs insanlar arasında “kolayca” bulaşmaz ve insanlar için risk düşüktür.

Maymun çiçeği belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı, genişlemiş lenf düğümleri, titreme ve yorgunluğun yanı sıra, genellikle yüzünde, cinsel organlar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılabilen döküntüler bulunur.

Geçtiğimiz Nisan ayında Suudi Arabistan, bu yıl 1 milyon Müslümanın krallığın içinden ve dışından hac yapmasına izin vereceğini açıkladı. Bu da iki yıl önce covid-19 salgınının yayılmasıyla yetkililerin hacı sayısını önemli ölçüde azaltmak zorunda kalmasından sonra belirgin bir artış olarak görüldü.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.