islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5351
EURO
34,8843
ALTIN
2.441,44
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Suudi Arabistan’dan ABD’ye İran Uyarısı

Suudi Arabistan’dan ABD’ye İran Uyarısı
17 Kasım 2022 09:30
A+
A-

ABD tehditlerin endişe verici olduğunu bu yüzden Suudi Arabistan’ı ve diğer Orta Doğu müttefiklerini savunacağını bildirdi.

ABD, İran’ın Suudi Arabistan’a yönelik tehditlerine ilişkin haberleri takip edip endişe duyduğunu ve gerekirse cevap vermekten çekinmeyeceğini bildirerek yanıt verdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi Salı günü yaptığı açıklamada, “Tehditler karşısında endişe duyuyoruz ve Suudilerle askeri ve istihbarat kanalları aracılığıyla sürekli temas halindeyiz” dedi ve “Bölgedeki çıkarlarımızı ve ortaklarımızı savunmak için harekete geçmekten çekinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Wall Street Journal gazetesi, Suudi Arabistan’ın Salı günü erken saatlerde ABD ile istihbarat paylaştığını bildirdi.

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Nasır Kanani Çarşamba günü yayınlanan rapora “asılsız” diyerek cevap verdi ve bu raporun Tahran’ın komşularıyla ilişkilerini zedelemeyi amaçladığını vurguladı.

“İran İslam Cumhuriyeti, bölgede istikrar ve güvenliğin tesis edilmesi ve geliştirilmesinin komşularıyla yapıcı ilişkiler yoluyla mümkün olduğunu düşünmektedir ve bunu ciddiyetle sürdürecektir” dedi.

İran, Eylül ortasından bu yana ülkede devam eden hükümet karşıtı protestoların arkasında Suudi Arabistan ve diğer rakiplerinin olduğunu, kanıt sunmadan iddia etti.

Ekim ayında, İran İslam Devrim Muhafızları Kolordusu komutanı, Suudi Arabistan’ı, Londra merkezli Suudi destekli bir uydu televizyon kanalı olan Iran International da dâhil olmak üzere Farsça yayın yapan uydu haber kanallarında İran’daki protestoların kapsamını yumuşatması konusunda uyardı.

Tümgeneral Hossein Salami, “Bu bizim son uyarımızdır, medya aracılığıyla iç işlerimize müdahale ediyorsunuz” dedi. “Bu meseleye müdahil oldunuz ve savunmasız olduğunuzu biliyorsunuz.” İfadelerini kullandı.

Riyad’a yönelik olası bir saldırıyla ilgili artan endişeler, Biden yönetiminin protestoları bastırdığı için Tahran’ı eleştirmesi ve Ukrayna’daki savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya teknik desteğin yanı sıra yüzlerce insansız hava aracı gönderdiği için kınamasıyla daha da arttı.

Wall Street Journal’a istihbarat paylaşımını doğrulayan yetkililerden biri, bunu “çok yakında veya 48 saat içinde” olası bir saldırı tehdidi olarak nitelendirdi. Bölgedeki hiçbir ABD büyükelçiliği veya konsolosluğu, istihbarata dayalı olarak Suudi Arabistan’daki veya Ortadoğu’nun başka yerindeki Amerika vatandaşlarına uyarı veya rehberlik yapmadı. Yetkililer, kamuya açık bir şekilde yorum yapma yetkisine sahip değildi ve tüm bunlar anonimlik koşuluyla konuşuldu.

Pentagon basın sekreteri Tuğgeneral Pat Ryder, Suudiler tarafından paylaşılan istihbarat raporları hakkında soru sorulduğunda, ABD askeri yetkililerinin “bölgedeki tehdit durumundan endişe duyduklarını” bildirdi.

Ryder, “Suudi ortaklarımızla, bu meselede hangi bilgileri sağlamaları gerekebileceği konusunda düzenli temas halindeyiz” dedi ve ekleme yaptı, “Ancak daha önce söylediğimiz gibi güçlerimiz nerede görev yapıyor olursa olsun, Irak’ta veya başka bir yerde kendimizi koruma ve savunma hakkımızı saklı tutacağımızdır.”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ayrıntıya girmeden Amerika’nın “tehditler karşısında endişe duyduğunu” söyledi.

Gergin İlişkiler

ABD ve Suudi Arabistan, 2019’da doğu Suudi Arabistan’da petrol zengini krallığın üretimini yarıya indiren ve enerji fiyatlarının yükselmesine neden olan büyük saldırının arkasında İran’ın olduğunu vurguladı. İranlılar saldırının arkasında olduklarını yalanladı.

Suudiler ayrıca son yıllarda Yemen’de İran destekli Husi isyancıları tarafından fırlatılan insansız hava araçları, füzeler ve havanlar tarafından defalarca vuruldu. Suudi Arabistan, 2015 yılında Husilerle mücadele amacıyla bir koalisyon kurdu ve savaşta binlerce sivilin ölümüne neden olan hava saldırılarından dolayı uluslararası kamuoyu tarafından eleştirildi.

Geçtiğimiz haftalarda Biden yönetimi, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin İran ahlak polisi tarafından tutuklanmasından sonra Eylül ayında öldürülmesiyle oluşan protestolardaki göstericilere yönelik uygulanan acımasız baskılar nedeniyle İranlı yetkililere yaptırımlar uyguladı. Yönetim ayrıca, Ukrayna’daki savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya insansız hava araçları tedarik ettiği için İran’a yaptırımlar uyguladı.

İran’daki İnsan Hakları Aktivistleri grubuna göre protestolar sırasında en az 288 kişi öldü ve 14.160 kişi tutuklandı.

Haber Çevirisi: Zeynep Pınar Uyar

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2022/11/2/officials-saudis-tell-us-that-iran-may-attack-the-kingdom

ETİKETLER: Manşet