Beyan Yayınları “Tarihin Gerçek Yüzü” adlı yeni projesiyle okuyucusuna yeni ve önemli bir hizmet sunuyor. Projede, tamamı yakın dönem tarihine ait olmak üzere pek çok konu yer alıyor. Konuların her biri, üzerinden en az bir asrı aşkın zaman geçmesine rağmen; tarih, siyaset ve sosyoloji alanlarında hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Resmi tarih görüşünün ağır baskısı altındaki konular ilk defa tarihi belgelere dayalı bilimsel bir bakış açısıyla değerlendiriliyor.
Yayınlanan kitaplardan biri Nutuk; Gerçek mi Kurgu mu? ismini taşıyor. Bilindiği gibi Millî Mücadele Tarihi alanında araştırma yapanların birinci derecede başvuru kaynağı Mustafa Kemal Paşa’nın Nutuk adlı eseridir. Nutuk 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, Cumhuriyet Halk Fırkası/Partisi Kongresi’nde okunmuştur. Bu tarihte Vahdettin artık hayatta değildir. Vefatının üzerinden bir buçuk yıla yakın bir zaman geçmiştir. 1919 yılı şartları geride kalmıştır. Nutuk adıyla bilinen kitabın, ekinde verilen belgeler bir tarafa bırakılırsa gerisi hatırattır. Hatıralar, tarih araştırmalarında önemli kaynaklar arasında yer alır. Ancak kaynak olarak kullanılacaksa bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir: Hatırat sahibi, kim olursa olsun, fark etmez, nihayet insandır. Kendi penceresinden olayları değerlendirir; başarıyı sahiplenir, yol ve mesai arkadaşlarını, hainlikle, iş bilmezlikle, ufuksuzlukla yaftalayabilir. Nitekim Sultan Vahdettin, kurtuluş savaşının birçok komutanı ve sivil şahsiyetlerle ilgili değerlendirmelerin çoğu Nutuk kaynaklıdır. Nutuk’ta anlatılanlar tarihi gerçekler midir yoksa Mustafa Kemal’in kendi gözüyle oluşturmak istediği resmi tarih görüşü müdür?
Tarihin Gerçek Yüzü serisinde Prof. Dr. Bekir Biçer’in kaleme aldığı Nutuk; Gerçek mi Kurgu mu? isimli kitap bu konuyu kaynaklara dayalı bilimsel bir bakış açısıyla açıklamaya çalışıyor.
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-