islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Tatar aktivist yanlış tercüme edildiğini söylediği konuşması nedeniyle para cezası aldı

Tatar aktivist yanlış tercüme edildiğini söylediği konuşması nedeniyle para cezası aldı
24 Mart 2021 14:02
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Tanınmış Tatar yazar ve aktivist Fauzia Bairamova, çeviri hataları nedeniyle çarpıtıldığını söylediği bir konuşmasında, Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünün ihlali çağrısında bulunmaktan suçlu bulundu. Tataristan’ın en büyük ikinci şehri Naberezhnye Chelny’deki bir mahkeme 9 Şubat’ta Bayramova’yı suçlu buldu ve ona 400 dolar para cezası ödemesini emretti. Bairamova, konuşmasının Tatarcadan Rusçaya çevrilmesinin, Tatar Halk Merkezi (TIU) tarafından neredeyse bir yıl önce düzenlenen bir konferansın özünü çarpıtan hatalar içerdiğinde ısrar ederek, suçsuz olduğunu iddia etti. Bairamova konuşmasında 20. yüzyılın önde gelen Tatar aktivisti Khadi Atlasi’nin Tatarların kendi devletlerine sahip olmaları çağrısında bulunan bir şiirinden alıntı yaptı.

Etnik nefreti kışkırtmakla hapis cezasına çarptırıldı

Bairamova ayrıca, 1552 Kazan kuşatması sırasında Rus birlikleri tarafından şehit düşen Tatarları Anma Günü’nde Tataristan’ın başkentinde yıllık bir etkinlikte yaptığı konuşma nedeniyle daha önce 100 dolar para cezasına çarptırılmıştı. Bairamova bu konuşmasında Tataristan’ın liderliğini, sömürge yönetimi olarak nitelendirdi ve Tatarların ulusal kimliklerini kaybettiklerini ifade etti. 2010 yılında Bairamova, sözlerinden ötürü etnik nefreti kışkırtmaktan 1 yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırılırken, 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım’ı ilhakını kınayan basın açıklamaları nedeniyle 1 yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı. Etnik kültürleri, dilleri ve yerli etnik gruplar için eşit hakları teşvik eden Rusya’nın çoğunluğu Müslüman ulusal cumhuriyetlerindeki ve bölgelerindeki STK’lar ve aktivistler son yıllarda baskı altında. Bairamova’nın davası, TIU Başkanı Farit Zakiyev’in savcıların örgütü kapatma ve onu aşırılıkçı olarak etiketleme hareketini protesto etmek için açlık grevi başlatmasından bir haftadan daha kısa bir süre sonra gerçekleşti. Komşu Başkurdistan Cumhuriyeti’nde bir mahkeme, geçen yıl Mayıs ayında Başkurt dilini ve kültürünü uzun süredir tanıtan tanınmış bir grubu yasaklamIştı.

ETİKETLER: Tatar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.