islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5111
EURO
34,9079
ALTIN
2.434,99
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

TEFEKKÜR-Ü YUSUF -VIII

TEFEKKÜR-Ü YUSUF -VIII
26 Kasım 2023 09:30
A+
A-

Merhameti yüksek bağışlaması bol Allah’ın adıyla.

Sohbeti Kur’an olanın yolu aydınlık olur. 21-31/

✓ Hz. Muhammed’den (a.s) önceki Resullere gönderilen ilahi mesajlarda konu edilen hususlarla ilgili olarak Kur’an’da tekraren bahsediliyorsa mutlaka geçmişteki ilahi mesajların insanlar tarafından tahrip edildiği ve başkaca amaçlara hizmet için değiştirildiği dikkate alınarak ayetler üzerinde okumalar yapılmalıdır.

✓ Kur’an metni üzerinde sonradan yapılan harekeleme ve noktalama işaretlerinin dahi bir meal çalışması olduğunu kabul etmek gerekir.

✓ Hz. Muhammed aracılığıyla Kur’an’da yazılı insanoğluna gönderilen ilahi mesajları, israiliyatın etkisinden kurtarmanın yolu Kur’an’ın orijinal metnine sadık kalarak Arapça dilbilgisi kurallarına göre okuma yapmakla mümkün olacaktır.

✓ Uykuda “göz” denilen organımızın kapalı olmasına rağmen, gördüğümüz rüyalar insanoğlunda ki görme maharetinin sahip olduğumuz organdan değil Allah’ın eşi benzeri olmayan yaratıcı özelliğini idrak için olmasına en güzel delildir.

✓ Devlet yönetim kademelerinde her daim görevliler arasında entrikaların var olacağı ihtimaline karşılık önleyici bir sistemin kurulması sağlanmalıdır.

✓ Komiteci insanın, yönlendirdiği ve organize ettiği insanları kullanmadaki amacının; görünüşte organize olan insanların menfaatine imiş gibi görünse de kendi gizli emellerinin gerçekleşmesi için olması yüksek ihtimal dahilindedir.

✓ Kur’an da ki Yusuf Suresi’ni Züleyha ile Yusuf’un aşk hikayesi gibi yorumlamak Allah’ın Resulüne iftiradır. İsrailayat kaynakları tarafından Allah katında kabul gören tek din İslam’ın nasıl tahrif edildiğinin en açık örneklerindendir.

✓ Yusuf Suresi’nin müslüman aleminde ki yapılan meal ve tefsir çalışmaları da maalesef; Kişinin bizzat itirafı veya çevresi tarafından kesin olarak bizzat görme deliline dayanmaksızın günlük yaşamda birlikte mesaisi olan kadın erkek ilişkilerinden yola çıkarak cinsel birliktelik maksadıyla zanna dayalı iftira boyutunda bir takım olasılıklar kurgulanarak israiliyat tarafından aşk hikayelerine dönüştürülmüş hâlidir.

✓ Yusuf Suresi devlet bürokrasisinde dürüst, becerikli, gayretli, marifetli kişiliklere sahip çalışanların çeşitli iftiralarla ve entrikalarla bertaraf edilmesi için önünün nasıl kesildiğinin örneği sunularak insanlık âlemi durdukça devlet yöneticilerinin benzer hatalara düşmemesi için Cenabı Allah tarafından Kur’an’da kıssa halinde dikkat çekilmiştir.

✓ Hz. Yusuf’un hayat hikayesi yaşadığı çağdan sonraki çağlarda aşk hikayesine dönüştürmek suretiyle Allah’ın Resulüne yakışmayacak tarzda İsrailiyat geleneğinde hikayelestirildiği için doğrusu Hz. Muhammed’e vahyedilmek suretiyle Kur’an da konu edilmiştir.

✓ Hz. Muhammed’den sonra ki yüzyıllarda maalesef israiliyatta yazılı Yusuf kıssası; Kuran’da ki Yusuf suresinin meal ve tefsir çalışmalarında etkisi benzer şekilde aynen yansımıştır.

✓ Yusuf kıssası kamu yönetiminde görev alan liyakatli, dürüst, asla yalan konuşmayan, görevinde maharetli ve başarılı olan görevlilerin; yalancı,entrikacı, zanna dayalı dedikodu peşinde koşan, çekinmeden iftira atan çapsız görevliler tarafından kamu yönetiminden nasıl bertaraf edildiğinin ibretlik hikayesidir.

✓ Kur’an da münafıklığa en açık örnek davranışın; Yusuf’a tuzak kurma niyetlerini gizleyip babalarına O’nu korumaktan aciz olamayacakları kadar güçlü olduklarını söyleyerek Yusuf’u birtakım entrikalarla aileden uzaklaştırmalarıdır.

Subhanallah… Estağfirullah… Elhamdüllah…

Yusuf Suresi düşünsel okumalarımdan zihnime yansıdı.

İlahi mesajın kişiye özel zihinsel yansımalarını keşfetmek ve istikametinin bozulmaması için Kur’an okuyunuz!

En doğrusunu Allah (cc) bilir.

Fehmi Yağlı 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Ahmed YAHYA dedi ki:

    Çok teşekkür. Yazıları iple çekiyoruz.Var olun