islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5997
EURO
34,8019
ALTIN
2.497,50
BIST
9.472,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

TESETTÜRLÜ GENÇ KADINLARIMIZ VE KIZLARIMIZ NEDEN AÇILIYOR?

TESETTÜRLÜ GENÇ KADINLARIMIZ VE KIZLARIMIZ NEDEN AÇILIYOR?
4 Ağustos 2021 13:15
A+
A-

Ali Rıza Demircan

Bir grup tesettürlü genç bayan ziyaretime geldi. Bazı genç tesettürlü bayanların ve tesettürlü üniversite öğrencilerinin açılıp saçılmaya başladığını dile getirerek üzüntülerinin açıkladılar. Benden de bu konuda yazı yazmamı ve konuşmalar yapmamı rica ettiler. Problemin farkındaydım ama onların beni göreve çağırması beni yönlendirdi.

Önce konunun önemine değinelim:

İslâmî ölçülere uygun kadın giyimi olarak tanımlayabileceğimiz Tesettür, Müslüman kadınlarımız; genç bayanlar ve kızlarımız için îman, ibâdet, ahlâk, sağlık ve estetik mevzuudur.

İslâmî Giyim Olan Tesettürün Maddî ve Mânevî Şartları

Müslüman kadının kendileriyle evlenebileceği nâmahrem erkeklere karşı oluşturması gereken Tesettürün Kur’ân âyetleri ve Peygamberimizin bu âyetlere getirdiği açıklamalarla belirlenen maddî şartlarını şöylece özetleyebiliriz:

a. Eller, yüz ve ayak bilekleri altı dışında bütün vücudu örtücü,
b. Vücudun tabii rengini ve organların biçimini göstermeyecek şekilde sık dokulu ve geniş,
c. Dıştan bakıldığında erkek giysisi olduğu izlenimi vermeyecek derecede kadın cinsiyeti ile uyumlu,
d. Helâl kılınan maddelerden yapılı, (Mesela, yırtıcı hayvan derilerinden mamul olmamalıdır.)
e. Renkler yumağı olmaktan beri, sade ve sadeliği içinde güzel ve temiz,
f. İslâm’a göre bâtıl olan din ve ideoloji mensuplarının nişanı olan giysi modellerine aykırı.

Tesettürün özetlenen maddî şartları yanı sıra mânevî şartlarını da elbiseyi helâl kazançla almak ve farklı ve üstün olma amacından korunarak giyinmek olarak açıklayabiliriz.

Açıklanan anlamıyla tesettür, İslam kadınını alameti olup özellikle kültürel cihadır. Cennet’e yoldur.

Soralım Niçin Açılıyorlar?

Genç kadınlarımız ve kızlarımızın bazıları niçin dünya ve âhiret hayatları için son derece önemli bir görev olan tesettürü bırakıp açılıyorlar. Üstelik bunu iç dünyalarındaki git gellerin doğal sonucu olduğunu beyanla mazur görülmelerini istiyorlar.

İslamî vahyi akılla anlamaya çalışarak aydınlanacakları yerde putlaştırdıkları aklın çıkmazlarında yitirdiğimiz Dücane Cündioğlu ve Taha Hakan Alp gibi çok bilmişlerimizin! sapıp saptırdıkları bir toplumsal ortamda bazı genç bayanlar ve kızlarımızın açılıp saçılmalarını yermeden onları anlamaya çalışmamız ve onlara niçin açılıp saçıldıkların sormamız gerektiğine inanıyorum.

Onlara açılıp saçılmalarına ilişkin ” özel sebeplerini ” sormasına soralım da biz de Kur’ânımızın işaret ettiği ana nedene değinelim:

Tesettür Kimin Emridir

Tesettür gökleri ve yeri yaratan gezegenleri halkeden Allah’ın buyruğudur.

Tesettür yeryüzünü ve içindeki dağları, denizleri, ovaları, ormanları bitkileri yaratan Allah’ın emridir.

Tesettür, milyonlarca sanat harikası canlıları ve insanları yaratan ve yaşatan Allah’ın yasasıdır.

Tesettür, insanları kadın ve erkek olarak yaratılmışların büyük çoğunluğuna üstün olarak yaratan, melekleri onlardaki öze saygı secdesine vardıran Allah’ın arzusudur.

Tesettür, kendi zatına ibadetle yükümlü kıldığı biz insanları, bütün iradeli hayatından yargılayıp ebedî Cennet ile mükafatlandırıp Cehennem ile cezalandıracak olan rahmeti sonsuz Allah’ın Kur’ânî emridir.

Tesettürü Ancak Mümin Kadınlar Ugulayabilir

Tesettürü ancak Allah’a ve âhiret hayatına iman eden kadınlar uygulayabilir. Böylesi bilgi ve bilinçe dayalı imana sahip olmayan kadınlar, özellikle de modern piç yaşamın egemen olduğu şartlarda yaşayan kadınlar tesettür emrini uygulayıp hayatlarına anlam ve amaç kazandıramazlar.

Bunun içindir ki  tesettür emri, ilgili iki ana Kur’ân  âyetinde  yani Ahzap 59 ve Nûr 31’de “müminlerin kadınlara söyle” ve “mümin kadınlara de ki” şeklinde başlayan emirlerle iman eden kadınlara verilmiştir.

Tesettür Ana-Babanı, Çevrenin Arzusu Bir Gelenek Değildir

Tesettür yalnızca asırların oluşturduğu bir gelenek değildir.

Tesettür ana babanın, ninenin ve dedenin talebi değildir. Yaşanılan çevrenin gereği ve siyasetin rant kapısı hiç değildir.

Tesettür ruhumuz, mallarımız, inanç ve yaşam düzenimiz gibi ve bedenimiz üzerinde Allah’ın hakimiyetini kabulün nişanıdır.

Rabbimizin Kur’ânî emirleri ve yasakları, özetlediğimiz şekilde anlatılmadığı ve inanılmadığı için ne alkollü içkilerden, ne zalim faiz uygulamasından, ne zina ve eşcinsellikten ve ne de yolsuzluklar ve tesettürsüzlükten korunmak mümkündür.

Eleştiriye başlayacaksak önce açılıp saçılan genç kızlarımızdan değil hakkı söylemeyerek dilsiz şeytanlardan olan diyanet ve ilahiyat hocalarından, dinimizi istismar eden siyasilerden ve bencil hacılar ve umrecilerden ve duyarsız ana babalardan başlamamız gerekir.

Ey açılıp saçılan kadınlarımız/ kızlarımız! Muhafazakarlık adına, ana babalarınızın arzusuyla veya mahalle baskısıyla örtünecekseniz daha bir açılıp saçılın.

Ama bilin ki tesettür, sizin her birinizi özgün ve özgür bireyler olarak yaratan Allah’ın buyruğudur ve içinde ebediyen genç ve güzeller güzeli olarak yaşayacağınız Cennetlere götürecek farz bir görev ve kültürel cihaddır.

Sözü Rabbimize bırakalım:

“Ey Peygamber/ Ey Yükümlü İnsan! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadılarına söyle/emret. Vücutlarını kuşatıcı giysilerini baştan aşağı sarkıtarak örtünsünler. Böylesi örtünmeleri (ahlâki çizgide yaşayan erdemli kadınlar olarak) tanınmalarına (bakışla, sözle ve elle) incitilmemelerine daha uygundur. Allah çokça bağışlayan ve pek çok merhamet edendir.”

Yorumlar
  1. Fatih dedi ki:

    Elif, Lam, Ra. Bu, Yasa Sahibi, Her Şeyden Haberdar Olan tarafından, ayetleri sağlamlaştırılmış ve ayrıntılı olarak açıklanmış bir Kitaptır. Hud 1
    Ve sana vahyolunana uy. Allah, hükmünü verene kadar sabret. Ve O, Hüküm Verenlerin En Hayırlısıdır. Yunus 109
    Ayetleri peygamberin açıklaması gerekliliğini bildiren bir ayet belirtebilir misiniz?
    Yırtıcı hayvan derisinin yasak olduğunu hangi delile göre ifade ediyorsunuz?
    Kuranda bize emredilene uygun inanmalı ve yaşamalıyız.