
İran’dan Sert Çıkış: “Trump Hem Diplomasiye Hem de Kendi Seçmenine İhanet Etti”
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Abbas Araghchi), ABD Başkanı Donald Trump’ı sert sözlerle eleştirdi. Arakçi, X hesabından yaptığı paylaşımda, ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin devam ettiği bir dönemde yaşanan askeri saldırılara işaret ederek Trump’ı “diplomasiye ihanet etmekle” suçladı.
Arakçi’nin açıklamasının tam metni şöyle:
“Karmaşık nükleer müzakereler bir emlak işlemi gibi ele alındığında ve büyük yalanlar gerçekleri gölgelediğinde, gerçekçi olmayan beklentiler asla karşılanamaz. Sonuç? İnat olsun diye müzakere masasını bombalamak. Bay Trump, diplomasiye ve kendisini seçen Amerikalılara ihanet etti.”
Bu açıklama, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik devam eden askeri operasyonlarının beşinci gününde geldi. Arakçi, müzakerelerin “karmaşık bir gayrimenkul işlemi” gibi basitçe ele alındığını ve bu yaklaşımın gerçekçi olmadığını vurgulayarak, saldırıların müzakere sürecini kasıtlı olarak sabote ettiğini savundu.
İranlı bakanın bu çıkışı, bölgedeki gerilimin hızla tırmandığı bir dönemde uluslararası kamuoyunda geniş yankı buldu. Trump yönetimi ise saldırıları İran’ın nükleer programına ve bölgedeki tehditlerine karşı “gerekli adım” olarak nitelendiriyor. Ancak İran tarafı, diplomasi yolunun açık olduğu bir anda askeri seçeneklerin tercih edilmesini “ihanet” olarak tanımlıyor.
Gelişmeler, ABD-İran-İsrail hattındaki çatışmanın daha da genişleyebileceği endişelerini artırıyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube