Tunus Başbakanı içişleri bakanını görevden alarak cumhurbaşkanıyla gerginliği artırdı

Mirat Haber Ajansı

Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi bu hafta İçişleri Bakanını görevden aldı. İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin’in, Cumhurbaşkanı Kays Said’e yakın olduğu söyleniyor; bu da ülkenin en güçlü iki lideri arasındaki gerilimi tırmandırıyordu. Said ve Meşişi, kendi güçleri ve siyasi ittifakları konusunda anlaşmazlık içinde. İçişleri Bakanının görevden alınmasıyla gerilim, teknokratik hükümetin çöküşüne sebep olacak bir krize dönüşebilir. Kabine açıklamasında, Meşişi’nin Şerafeddin’in yerine biri atanana kadar içişleri bakanlığını geçici olarak denetleyeceği belirtildi. Görevden alınması için hiçbir sebep gösterilmedi. Meşişi’nin, parlamentodaki hükümet yanlısı partilerin hükümette yer alma taleplerini de değerlendirerek önümüzdeki haftalarda kabinesini yeniden düzenlemesi bekleniyor.

Öte yandan muhalefet partileri ve cumhurbaşkanlığı teknokrat kabinenin varlığını sürdürmesini istiyor. Parlamento, aylar süren siyasi istikrarsızlığı sona erdirmeyi ve kötüleşen ekonomik ve sosyal sorunlarla mücadeleye odaklanmayı umarak, dört ay önceki güven oylamasında teknokratik hükümeti onayladı. Said, Meşişi’yi yeni hükümete başbakan olarak önermesine rağmen, Tunuslu politikacılar daha sonra desteğini çektiğini ve cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasındaki gerginliği başlattığını söylüyor. Tunus’ta önceki siyasi anlaşmazlıklar laiklerle İslamcılar arasındaki bölünmeye veya ekonomik reformlara odaklanırken yakın tarihli gerginlikler, cumhurbaşkanı ile parlamento arasındaki güçler ayrımına kök salmış görünüyor.

Tunus, 2011’de bölgeyi kasıp kavuran “Arap Baharı” ayaklanmalarından sonra demokrasiye barışçıl bir geçişi başaran tek Arap ülkesi. Ancak Kuzey Afrika ülkesinin ekonomisi, yüksek borç ve kötüleşen kamu hizmetleri nedeniyle felce uğramış durumda. Küresel koronavirüs pandemisi de işleri her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

2 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

3 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

4 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

5 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

6 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

7 saat ago