islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
ALTIN
2.497,31
BIST
9.438,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Tunus Nahda partisi halkı darbeye karşı demokrasi için gösterilere çağırdı

Tunus Nahda partisi halkı darbeye karşı demokrasi için gösterilere çağırdı
Mirat Haber Ajansı

Tunus’taki Ennahda hareketi, devam eden anayasal krizin ortasında, demokratik süreci desteklemek için destekçilerini sokaklarda gösteri yapmaya çağıracağını duyurdu. Bu, hareketin sözcüsü Fethi Ayadi tarafından yerel bir radyo istasyonunda yayınlanan bir açıklamayla geldi. Ayadi, hareketinin taraftarları ülkedeki demokratik yolu desteklemek için belirli bir günde gösteriye davet edeceğini açıkladı. Parti yetkilisi, Ennahda hareketinin yürütme bürosunun başbakanı destekleme kararını teyit etmeye karar verdiğini vurguladı. Ayrıca, devam eden krizlerin ortasında demokratik yolu destekleyen partiler ve tüm güçlerin yanı sıra parlamento ve anayasaya danışacaklar. Ülkede yerleşik Laik Elitler son dönemde “ordu göreve” tarzı çağrılarda bulunmaktaydı. Nahda partisi ülkede en çok oyu alan Müslümanlığın siyasette ağırlığı olmasını isteyen bir muhafazakâr demokrat hareket.

Tunus’un demokrasi mücadelesi

Ayadi, bu senaryonun Tunus demokratik deneyimini ve ülkedeki genel durumu tehdit ettiğini düşünerek, hareketinin hükümetten istifa seçeneğini kabul etmediğini açıkladı. Tunus hükümet krizi, 16 Ocak’ta Başbakan Meşişi’nin hükümeti yenileme ilan etmesiyle tetiklendi. On gün sonra parlamento bunu onayladı, ancak Cumhurbaşkanı Kais Said yeni bakanları yemin etmeye davet etmekten kaçındı. Milletvekilleri ile yaptığı toplantıda Said, anayasal yemin krizine imkânsız bir yasal çözüm olarak tanımladığı şeyi geliştirme girişimini eleştirdi. Tunus cumhurbaşkanı, anayasa hükümlerini uygulama konusundaki kararlılığını vurgulamakla birlikte, kabine değişikliğinin çeşitli ihlallerle gölgelendiğini iddia ediyor. Bütün bunlar ülkedeki zayıf demokrasiyi ve Arap Baharı’ndan parlamenter rejimle çıkan tek ülke Tunus’u tehdit eden darbe ağırlıklı çalışmalar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.