islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4997
EURO
34,9321
ALTIN
2.433,52
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Tunus protestolarında 600’den fazla kişi tutuklandı

Tunus protestolarında 600’den fazla kişi tutuklandı
Mirat Haber Ajansı

Birçok Tunus kentinde art arda dördüncü gece yaşanan isyanların ardından yetkililer 600’den fazla kişinin tutuklandığını ve bazı bölgelerde askerlerin konuşlandırıldığını bildirdi. İçişleri bakanlığı sözcüsü Halid Hayouni Pazar günü yaptığı açıklamada, başta güvenlik güçlerinin hareketlerini engellemek için lastik ve çöp tenekesi yakan 15, 20 ve 25 yaşları arasındaki insan grupları olmak üzere toplam 632 kişinin tutuklandığını açıkladı. Açıklamada, isyancıların kamu ve özel mülkiyeti hedef aldığı belirtildi. Tunusluların çoğu, ülkenin iflasın eşiğine geldiğine ve korkunç kamu hizmetlerine sahip olmasına öfkeli.

Otokratik Devlet Başkanı Zeynel Abidin Binali’yi deviren devrimin 10. yıl dönümünde pek çok kişi, gelişme açısından gösterilecek çok az şey olduğunu ve yavaş ilerlemenin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtiyor. Protestocular ülke çapındaki gösteriler sırasında net bir talepte bulunmadı, ancak koronavirüs pandemisinin yayılmasını kısıtlamak için alınan önlemlere itiraz ettiler. Başkent Tunus dışında protestoların gerçekleştirildiği şehirler arasında Mahdia, Sousse, Bizerte, Kairouan, Kebeli, Seliana, Nabeul, Manouba Gafsa ve Manastir yer aldı.

Tunus, son kilitlenmeden önce bile gece sokağa çıkma yasağı altındaydı. Dört günlük tedbir Pazar günü gece yarısı sona erecekti ancak Cumartesi gecesi ve Pazar sabahı, başkentte ve diğer valiliklerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar çıktı. Hayuni’ye göre savcılık, karışıklıkları inceleyecek.

Cumartesi günü Tunus’taki virüs enfeksiyonlarının sayısı 177.231’e ulaştı. 5.616 ölüm oldu ve 127.854 kişi iyileşti. Arap Baharından on yıl sonra, birçok Tunuslu, kötü kamu hizmetleri ve tutarlı bir şekilde yönetemeyeceğini defalarca kanıtlayan bir siyasi sınıf tarafından yönetilmeye devam edilmesine giderek daha öfkeleniyor. Geçen yıl milli gelir yüzde 9 küçüldü, tüketici fiyatları fırladı ve gençlerin üçte biri işsiz. 2015 yılında silahlı grupların düzenlediği bir dizi ölümcül saldırının ardından diz çökmüş turizm sektörü, pandemiden yıkıcı bir darbe aldı. Sağlık krizi ve ardından gelen ekonomik sefalet, artan sayıda Tunusluyu ülkeyi terk etmeye itti.

Tunus’taki Ulusal Kurucu Meclis’in (NCA) eski bir başkanı Bincafer, Yerel TV ile yaptığı röportajda, vatandaşları geçmişte daha iyi olduğu inancıyla, güvenlik için özgürlüğün ticaretini yapmamaları konusunda uyardı. Bincafer, bugün Tunus’ta sahip olunan özgürlüklerin, geçmiş nesiller tarafından yapılan fedakârlıkların bir sonucu olduğunda ifade etti. Eski yetkili, herhangi bir siyasi partiyi, katılımcıların çoğunun genç olduğu bu protestoları ateşlemekle suçlamayı da reddetti. Kışkırtıcılarla ilgili komplo teorilerinin sınırı olmadığını belirtti. Bincafer, devrimin siyasi ve insan hakları açısından başardığının çok önemli olduğunu belirtti.

Hâkim olan siyasi krizden devrimin sorumlu olduğu iddialarını reddetti. Tunus’taki siyasi durum, anayasaya gerektiği gibi saygı gösterilmediğinden ve önerecek hiçbir alternatifi olmayan birbirini izleyen hükümetlerde istikrar ve sürekliliğin eksik olduğundan dolayı istikrarsız olduğunu belirtti. Her türlü ulusal diyalogun, sosyal ve ekonomik reformların yanı sıra seçim yasası ve siyasi partilerin düzenlenmesinde reform yapılması konusunda ciddi ve etkili olacağını umuyor.

Tunus, Afrika Kıtasının kuzeyinde, Akdeniz’e kıyısı olan bir Arap ülkesi. 12 milyonluk nüfusun %99u Müslüman ülkede kişi başına milli gelir 3.500 dolar civarı. Fransa sömürgesinde olan ülke 1956 yılında bağımsızlığını ilan etti. Uzun süren laik diktatörlük ve Batıcı kesim idaresindeki ülke Arap baharının başladığı ülke ve Arap baharının seçimlerle hala devam ettiği tek ülke.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.