islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5528
EURO
34,8934
ALTIN
2.435,36
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Tunus… Yüksek Yargı Konseyi, Feshetme Kararını Reddediyor VE Marzouki Ve Chebbi, Ülkeyi Cumhurbaşkanının Egemenliğinden Kurtarmak İçin Sokaklara Çağırıyor

Tunus… Yüksek Yargı Konseyi, Feshetme Kararını Reddediyor VE Marzouki Ve Chebbi, Ülkeyi Cumhurbaşkanının Egemenliğinden Kurtarmak İçin Sokaklara Çağırıyor
7 Şubat 2022 11:06
A+
A-

Tunus’un eski Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki ve Amal Taunes Partisi’nin siyasal kurum başkanı Ahmed Necib Chebbi, Tunusluları yargının bağımsızlığını savunmaya çağırdı. Bu çağrı, Başkan Kays Said’in Yüksek Yargı Konseyi’ni feshetme niyetini açıklamasının ardından, Konsey’in ihmal suçlamalarını reddettiği ve cumhurbaşkanını yanlışlardan vazgeçmeye çağırdığı bir zamanda geldi. Al-Marzouki, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki sayfasında, bir sonraki adımda yanıtın Pazar günü başkentte sokaklarında olması gerektiğini vurgulayarak, değişim kararıyla ilgili (Said’i kastederek) Yüksek Yargı Konseyi’ni feshetmeye ilişkin her bir yeniliğin zaman kaybı olduğunu belirtti.

Tunusluları, “Mesajınızın devlet kurumlarına karşı açık olması için saflara geçin ey vatandaşlar. Öyle ki her geçen gün devletin, ekonominin, ülkenin ulusal birliğinin ve bağımsızlığının, daha fazla yıkıldığına tanık olduğumuz bu durumu sürdürmenin artık kabul edilemez olduğu ortadadır.” şeklindeki sözlerine katılmaya çağırdı

KORKULAR VE UYARILAR

Diğer yandan Tunus Amal Partisi’nin siyasi organının başkanı Ahmed Najib Chebbi ise, özgür vicdanlı insanlar olarak nitelendirdiği kişileri yargının ve Tunus’un bağımsızlığını şimdi ve kendi dediği gibi iş işten geçmeden savunmak için bir arada olmaya çağırdı. Chebbi, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki resmi sayfasında yaptığı açıklamada, reform talebinin cumhurbaşkanına, mutlak egemenliğini genişletmek için yargının bağımsızlığına saldırma hakkı vermediğini söyledi.

Chebbi bloğunda, yasama otoritesine saldırmak ve tüm yetkilerini tekelleştirmek için Tunus cumhurbaşkanının siyasi krizden yararlandığını göz önünde bulundurarak, Said’in yargıyı kontrol ederek ülkedeki despotizm meydanına dönüşüne dair uyarıda bulundu. Said’i uyguladığı yöntemi sürdürmeye teşvik eden şeyin halkın kayıtsızlığı ve seçkinlerin sessizliği değil, bu tehdide ilişkin sessizliğin buna katılımını teşkil ettiğini gördü.

TOPLANTI VE KARARLAR 

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied, Pazar sabahı erken saatlerde İçişleri Bakanlığı’nda yaptığı görüşmede, Yüksek Yargı Konseyi’nin artık tarihe karıştığını düşünerek, yargının bağımsızlığına ilişkin endişeleri artıran heyecan verici bir adımla Yüksek Yargı Konseyi’ni feshetme kararı aldığını duyurdu. Said, konseye geçici bir kararname çıkaracağını söyledi. Saeed’in konseyi feshetme kararı, aylarca yargıçlara yönelik sert eleştirilerinin ardından geldi. Çünkü onların pek çoğu bunun yargı için bit devletin değil, devlet için bir yargı olmasına izin vermeyeceğini sık sık tekrarladı.

Burada bir yolsuzluk olduğunu ve yargıda reform yapmaya kararlı olduğunu söyleyerek yolsuzluk ve terör davalarında yargının karar vermede gecikmesi olarak belirttiği şeyleri sık sık eleştirdi. Said, bu ay yargının bir otorite değil, sadece devlet içinde bir işlev olduğunu ve geçen ay Konsey üyelerine yönelik tüm mali ayrıcalıkları iptal ettiğini söyledi.

Yüksek Yargı Kurulu bağımsız bir anayasal kurumdur ve yargının düzgün işleyişi, bağımsızlığın yanı sıra yargıçları disipline etmeyi ve onlara mesleki terfiler vermeyi içerir yetkileri de bu kurumun salahiyetlerindendir. Bu açıklamalara cevaben Yüksek Yargı Kurulu, Görevine devam ettiğini ilan ederken Said’in görevden alınma kararını reddetti. Aynı şekilde soruşturma suçlamalarını da reddederek cumhurbaşkanını safsatalardan vazgeçmeye çağırdı. Tunus Genç Hakimler Derneği, cumhurbaşkanının Yüksek Yargı Konseyi’ni feshetme yetkisi olmadığını söyledi.

Pazar günü erken saatlerde, Tunus Yüksek Yargı Konseyi başkanı Youssef Bouzakher, Başkan Kais Saied’in konseyi feshetme niyetini açıklamasını eleştirdi ve cumhurbaşkanının bunu yapmasına izin verecek herhangi bir meşru yasal veya anayasal mekanizmanın varlığını inkar etti. Saied’in İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin ve güvenlik yetkilileriyle yaptığı görüşmede yaptığı açıklamaları yorumlayan Bouzacher, cumhurbaşkanının konseyi feshetmediğini, bunun geçmişte kaldığını söyledi. Yüksek Yargı Konseyi başkanı, Pazar günü konseyi dağıtmak için gösteri yapmaya çağırdıktan sonra Başkan Saطd’i vatandaşları konseye ve yargıçlara karşı kışkırtmakla suçladı.

OTURMA EYLEMİ VE TEPKİLER

 Tunus Cumhurbaşkanı’nın eylemlerini destekleyen koordinasyon gruplarını içeren 25 Temmuz Cephesi ise, Yüksek Yargı Konseyi’nin kapatılmasını ve yozlaşmış olarak nitelendirdikleri kişilerin hesap verebilirliğini talep etmek için Yüksek Yargı Konseyi karargahı önünde bir oturma eylemi yapma girişimlerinin önünün açık olduğunu duyurdu..

İlgili bir gelişmede, Tunuslu avukat ve Ahrar Al-Hadi Hamdouni ittifakının bir üyesi, Al-Jazeera ile önceki bir röportajda, Yüksek Yargı Konseyi’nin hatalarının herkesin onun feshedilmesini talep ettiğini ve Başkan Saeed’in geç kaldığını söyledi. bu adımı atarken. Cephe ve Ahrar koalisyonunun düzinelerce destekçisi, sıkı güvenlik önlemleri altında konsey merkezi önünde toplandı. Yargıyı arındırmak ve Başkan’ın konseyi feshetme kararlarıyla ilgili diğer kararları için sloganlar atmaktaydılar.

Yargıtay Hâkimi ve Müşaviri Raja Bedjaoui, el-Cezire ile yaptığı önceki bir bültende, yüksek yargı mahkemesinin yaptığı hataların herkesi onun feshini gerektirir kıldı. Aynı zamanda Başkan Said’in de bu adımları atmakta geç kaldığını söyledi. Öte yandan, çok sayıda Tunuslu siyasi parti ve sivil kuruluş temsilcisi, başkent Tunus’taki insan hakları arenasında, yoğun güvenlik önlemleri altında Çokkri Belaid suikastının dokuzuncu yıldönümünü anmak için gösteri yaptı. Protestocular, ülkedeki siyasi suikastların üstünü örtme girişimi olarak gördüklerini kınayan sloganlar attılar. Tıpkı ülkedeki siyasi suikastlarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılmasını ve sorumluların hesap sorulmasını talep etmeleri gibi.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

Kaynak : El Cezire + ajansları

https://www.aljazeera.net/news/politics/2022/2/6/%D8%AA%D9%88%D9%86%D8%B3-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B1%D8%B2%D9%88%D9%82%D9%8A-%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%B4%D8%A7%D8%A8%D9%8A-%D9%8A%D8%AF%D8%B9%D9%88%D8%A7%D9%86-%D9%84%D9%84%D8%AF%D9%81%D8%A7%D8%B9

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.