islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Tunus’ta darbe sonrası protesto çağrıları

Tunus’ta darbe sonrası protesto çağrıları

AA – Tunus parlamentosunda bir temsilcisi olan “Emel ve Eylem Hareketi”, ülkenin içinde bulunduğu, “anayasaya darbe” olarak nitelendirdiği duruma karşı, aktivistlere başkentte cumartesi günü protesto eylemi yapmaları çağrısında bulundu.

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, darbeye karşı bütün protesto hareketlerine destek verildiği belirtildi.

Destekçilere, “yürürlükteki kanunlara saygı gösterdikleri sürece kendilerine katılma ve destek verme çağrısında bulunulan” açıklamada, darbeye ve askeri yargılamalara karşı sahada harekete geçilmesi çağrısının ilk kez 11 Eylül’deki protesto eylemiyle yapıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, tüm aktivistlere, ülkede anayasaya darbe olarak nitelendirilen duruma karşı tavır alınması için cumartesi günü başkent Tunus’ta protesto eyleminde yer almaları çağrısında bulunuldu.

Hareket, yaptıkları çağrının, “25 Temmuz’da yapılan anayasaya karşı darbeyi reddetme ilkesine ilişkin tavır almaya olan bağlılıktan” kaynaklandığını vurguladı.

Açıklamada, Almanya’da yaşayan Tunusluların da cumartesi günü Berlin ve Bonn kentlerinde aynı eylemlerde bulunacakları duyuruldu.

– Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said’in olağanüstü kararları

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz’da, ülkenin tehlikede olduğu sırada kendisine olağanüstü yetkiler tanıyan Anayasa’nın 80. maddesini hayata geçirdiğini duyurmuştu.

Said, Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduğunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, başbakanı azlettiğini ve yeni bir başbakan atayacağını, ayrıca yolsuzluk dosyaları için kendisini başsavcı olarak görevlendirdiğini açıklamıştı.

Ülke içinde bazı kesimler, Said’in bu kararını desteklerken partilerin çoğunluğu Cumhurbaşkanı’nın, bu kararlarıyla “anayasayı ihlal ettiğini” belirtmiş, bazıları da Said’i anayasal bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

Tunus’ta dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından bazı milletvekilleri ifadeye çağrılmış, bazıları gözaltına alınmış ve aralarında üst düzey bürokratların da yer aldığı bazı isimler hakkında ev hapsi kararı verilmişti.

Said, bir aylık sürenin dolmasının ardından, Meclisin çalışmalarının durdurulması dahil olağanüstü yetkileri elinde topladığı kararların “ülkedeki tehlike durumu geçmediği gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatıldığını” bildirmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.